1 op 3 ziektedagen door stress: 8 tips om de spanning te verlichten

Elke dag blijft meer dan 6 procent van de werknemers ziek thuis. Dat is vooral toe te schrijven aan het toenemende aantal langdurig zieken, veroorzaakt door de vergrijzing, maar ook aan de toenemende stress. Stressklachten waren vorig jaar zelfs verantwoordelijk voor 37 procent van alle afwezigheidsdagen, de helft meer dan 8 jaar geleden. Hoog tijd om de stress op het werk te verlichten dus. Dit is wat jij zelf kan doen.

1. Organiseer

Als je last hebt van stress, is het belangrijk om een to-dolijstje bij te houden. Bepaal elke dag wat je gaat doen en hoeveel tijd je ervoor nodig hebt. Een goede organisatie geeft je meer overzicht en vermindert de stress.

Hetzelfde geldt voor je werkomgeving. Door alleen al te kijken naar rommel kan je lichaam stresshormonen aanmaken, zo blijkt uit onderzoek.

Wat je dus te doen staat: je bureau opruimen, maar ook je inbox en die stapel papieren op je bureau. Verdeel indien nodig in verschillende stapels volgens belangrijkheid of dringendheid.

Shutterstock

2. Vermijd onrealistische doelen

Ambitie is goed, maar soms kan je ook te hoog mikken. Als je het doel dan niet bereikt, dan raak je niet alleen teleurgesteld en ontmoedigd, maar gaat ook je stressgehalte de lucht in. 

Toch is het belangrijk dat je doelen stelt, op voorwaarde dat ze realistisch zijn en liefst op korte termijn. Hoog mikken mag, op voorwaarde dat je altijd terug kunt keren om je doel aan te passen. 

3. Let op je houding

Een goede zithouding heeft een grote invloed op onze gedachten, gevoelens en ons gedrag, zo blijkt uit onderzoek. Als we in een gespannen, samengetrokken positie zitten, voelen we ons minder machtig en meer gestrest. 

Hoe je dan wel moet zitten? Met genoeg fysieke ruimte. En uiteraard mooi recht, zodat je geen last krijgt van je rug of nek. Voor meer informatie over een goede zithouding kan je hier terecht.

4. Probeer te focussen

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan als je telefoon blijft rinkelen, de e-mails binnenstromen en een collega om hulp komt vragen. En toch is die focus erg belangrijk om je stressgehalte terug te dringen, zo blijkt uit een Duitse studie. Door je voortdurend te laten onderbreken, gaat niet alleen je productiviteit achteruit, maar raak je ook ontmoedigd en geïrriteerd. En dan steekt stress al snel de kop op.

Probeer daarom eerst een taak af te werken alvorens je mails en telefoontjes gaat controleren en handel die dan ook in een keer af. Natuurlijk is dat in bepaalde gevallen niet mogelijk: schrijf op zulke momenten een kleine reminder voor jezelf, waar je gebleven bent en wat je daarna van plan was. Dat bespaart tijd.

Giphy

5. Vermijd gestreste collega’s

Als jij op het werk naast iemand zit die extreem veel stress heeft, kan dat ook jou beïnvloeden, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Doordat we de gevoelens, het gedrag en de gezichtsuitdrukkingen van collega’s opnemen, begint je brein meteen te denken aan je eigen zorgen en problemen. Die ’tweedehandsstress’ zou volgens de onderzoekster zelfs even besmettelijk zijn als een verkoudheid.

Ons advies: probeer niet te veel aandacht te besteden aan collega’s die voortdurend vol stress zitten, zeker niet op momenten dat je het zelf moeilijk hebt.

6. Ontspan en laat los

Als je gedaan hebt met werken, moet je ook echt stoppen. Schakel je computer en je gsm uit en laat je niet verleiden om je mails nog een keer te checken. Voor je het weet ben je weer vertrokken en eindig je in een vicieuze cirkel, waarbij je voortdurend onder stress staat. Je vrije tijd moet ook echt vrij zijn.

Giphy

Ook belangrijk: laat dingen waarover je geen controle hebt los. Die zijn er altijd, denk bijvoorbeeld maar aan het verkeer, de voorkeur van je klanten, politieke beslissingen en de economie. Het geeft geen zin om daarover te blijven piekeren, want dat veroorzaakt alleen maar meer stress.

7. Bewegen, eten en slapen

Stress verlichten kan ook door voldoende te sporten. Door te bewegen doe je immers endorfines vrijkomen die je een gelukkiger gevoel geven en afleiden van je zorgen. 

Ook gezond eten is belangrijk om je stress te verlichten. Kies voor veel proteïnes, groenten en fruit, maar blijf weg van suikers en cafeïne. Dat laatste is ook belangrijk om ’s nachts zo goed mogelijk te slapen, want ook voldoende nachtrust is cruciaal om stress te verlichten. Als nachtrust voor jou een probleem is, kan je de tips in onderstaand artikel gebruiken om beter te slapen.

8. Omarm de stress

Het lijkt tegenstrijdig, maar door te geloven dat stress ook voordelen kan bieden, zouden we er beter mee kunnen omgaan en beter presteren op het werk. Onderzoekers van de Yale University moesten zelfs niet veel doen om de ideeën van hun proefpersonen over stress te veranderen: een video van minder dan 10 minuten volstond. Het proberen waard, vinden wij.

Memeguy
De partij Groen bindt trouwens ook de strijd aan tegen de burn-out, en heeft een mooi filmpje gemaakt bij hun campagne.
Meer
Lees meer...