10 niet zo lieflijke feitjes over de liefde

Argh, de liefde. Bron van inspiratie, vreugde en grootse beloftes…. en tranen, hartzeer en depressies. Nee, de liefde is niet altijd lieflijk – en dat bewijzen deze feiten. 

1. Echte liefde heeft een prijs.

Thinkstock
Je moet er iets voor over hebben: echte liefde komt in je leven na 2 gebroken harten, zo becijferde een Amerikaanse studie of 4 lieven, zo berekende Jean Paul Van Bendegem. Britten geven aan de zoektocht naar de ware liefde ook veel geld uit: 12.660 euro.

2. Eén op zeven heeft geen relatie met ‘de liefde van hun leven’.

Thinkstock
Dat bleek uit een onderzoek van Siemens.  Driekwart van deze groep heeft vrede genomen met de partner omdat de ‘echte’ liefde van hun leven is weggeraakt. 17 procent ontmoette de liefde van hun leven pas als ze al met de partner waren. 

3. Eeuwigdurende liefde bestaat niet. 

Thinkstock
Het is gewoon biologisch en fysisch onmogelijk: behalve de ruimte (en dan nog) is niets ‘eeuwig’. Al is het wel afhankelijk van hoe je liefde definieert: ‘eeuwige passie’ is onmogelijk, een langdurige genegenheid, intimiteit, zorg, toewijding en vriendschap daarentegen…

4. Romantische liefde duurt maar een jaar

Thinkstock
Lichtpuntje: het betekent niet dat je daarna niet meer verliefd bent, of elkaar niet graag ziet – het is gewoon minder acuut, zoals onderzoeker Piergluigi Politi het verwoordde. 

5. Mensen waren nog nooit zo eenzaam.

Thinkstock
Het sociaal netwerk is verdwenen, de samenleving wordt anoniemer en iedereen moet zorgen voor zichzelf. Resultaat: steeds meer mensen hebben niemand die ze kunenn vertrouwen of waar ze op kunnen steunen. Geschat wordt dat 20 procent van de Amerikanen eenzaam is en hoe ouder, hoe slechter. 

6. Je brein speelt spelletjes na een breuk

Thinkstock
Je bent net je lief kwijt en alsof dat nog niet erg genoeg is, speelt je brein ook nog spelletjes. Helen Fisher van Rutgers University noemt het de ‘frustration attraction’: “Zelfs al hielden we niet zoveel van iemand, gewoon het feit dat zij niet geïnteresseerd zijn, maakt dat je hen wil.” Ook wel genoemd: “Je weet niet wat je hebt, tot je het kwijt bent.” 

7. Sociale media vernietigt relaties

Thinkstock
Hoe het precies in zijn werk gaat, is nog niet duidelijk.Wel duidelijk is dat sociale media, volgen en gevolgd worden en oude contacten weer opnemen zo zijn sporen nalaat. In 2009 werd 1 op 5 Britse scheidingen ‘veroorzaakt’ door Facebook,  2011 bevatten één op de drie scheidingsaanvragen in de States het woord Facebook, in 2013 bleek uit een studie dat overmatige Facebookgebruikers meer kans hadden op Facebookgerelateerde conflicten, met gevolgen als ontrouw, relatiebreuk of een echtscheiding – maar wel enkel bij koppels die minder dan drie jaar samen waren. En waarschijnlijk niet omdat de partner te lang in bed op Facebook surfte terwijl de andere probeerde te slapen.

8. Liefdesverdriet kan je letterlijk ziek maken. 

Thinkstock
Ziek van verdriet, het is niet zomaar een uitspraak. Na een breuk voel je fysieke pijn, maar die komt voornamelijk uit je hersenen: dezelfde gebieden zijn geactiveerd als wanneer je fysieke pijn lijdt. Het verlies van happyhormonen als dopamine en oxyticine helpt ook al niet, en ruimt plaats voor de stresshormonen die vreten aan je weerstand en je, jawel, meer kwetsbaar maken voor ziekten. 

9. Liefde maakt niet alleen blind, maar ook onvoorzichtig. 

Thinkstock
Kritisch denken, afstand, logisch redeneren: het vliegt allemaal (tijdelijk) de deur uit als je verliefd bent. 

10. Je hart kan echt breken

Thinkstock
Emotionele stress kan leiden tot een verzwakking van de hartspier (cardiomyopathie), een syndroom dat Tako-tsubocardiomyopathie wordt genoemd. Dat kan leiden tot de dood. 

Gelukkig is er altijd Ryan Gosling.

Meer
Lees meer...