15 dagen verplicht vaderschapsverlof: een goed idee?

Geef papa’s vijftien dagen vaderschapsverlof in plaats van de huidige tien, zo luidt een nieuw voorstel van Groen-politica Freya Piryns. Verplicht op te nemen, zodat het een evidentie wordt. Maar is dat wel een goed idee?

“Sta me toe als vrouw en moeder op deze vrouwendag een lans te breken voor…. vaders. Vrouwendag is een ideaal moment om te pleiten voor meer tijd voor onze mannen. Omdat iedereen, en dus ook de vrouwen, daar beter van wordt”, zo begint het pleidooi op haar website.

Voorlopig heeft een vader in ons land recht op 10 dagen verlof na de geboorte van zijn kind. “En daarnaast kan hij 4 maanden voltijds, 8 maanden halftijds of 20 maanden 1/5 ouderschapsverlof nemen om voor zijn kind(eren) te zorgen”, aldus Piryns.

Haar voorstel? Maak daar 15 dagen van, verplicht op te nemen. Want mannen hebben volgens Piryns nood aan een duwtje in de rug. Ze willen wel meer tijd doorbrengen met hun gezin, maar het is gewoon ‘not done’.

“En wanneer beide partners hun 4 maanden ouderschapsverlof opnemen, moeten ze er 3 maanden bij krijgen”, vindt de politica ook nog.

Een goed idee? Wel voor de mama, de kinderen en de papa zelf. Maar de werkgevers twijfelen.

1. Het is goed voor de mama

Piryns wijst terecht op het probleem van de taakverdeling in het huishouden. Volgens een studie van het ILIV gaat drie vierde van de huishoudelijke taken nog steeds naar de vrouw. Vooral de zorg voor de kinderen blijkt een twistpunt te zijn: 55 procent van de mannen vindt dat beide ouders evenveel zorgen voor noodopvang, maar slechts 31 procent van de vrouwen is het met hen eens.

Door meer gelijkheid zou echter wel een deel van de last van de schouders van de moeder vallen. Niet alleen in de eerste maanden na de geboorte is alle hulp welkom, ook daarna zou er een betere balans zijn tussen werk en vrije tijd voor vrouwen. “Voorbeelden uit Canada en Noorwegen tonen het aan: mannen die een tijdje vrijaf nemen voor hun kroost, besteden zowel tijdens die periode als daarna meer tijd aan het huishouden en aan hun kinderen”, aldus Piryns.

Shutterstock

2. Het is goed voor de kinderen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat ook de kinderen voordeel halen uit het vaderschapsverlof. Zo zou er een sterkere band zijn tussen een kind en een papa die vaderschapsverlof neemt. Door de eerste maanden van nabij betrokken te zijn bij het leven van het kind, zou de papa ook later meer betrokken zijn in het leven van zijn zoon of dochter.

Bovendien zouden deze kinderen ook een betere cognitieve ontwikkeling hebben en vroeger klaar zijn om naar school te gaan.

3. Het is goed voor de papa zelf

Veel mannen claimen dat ze te weinig tijd hebben om ook nog voor hun kinderen te zorgen, hoewel drie op de vier papa’s dat wel zouden willen volgens een onderzoek van de Gezinsbond. Slechts 36 procent van de ondervraagden in datzelfde onderzoek bleek echter zijn vaderschapsverlof opgenomen te hebben. “Ze willen het, officieel hebben ze er recht op, en toch doen ze het niet”, aldus Piryns.

Het wel doen zou nochtans ook bij papa’s voor een betere balans tussen werk en vrije tijd zorgen, ook op lange termijn.

Shutterstock

4. En voor de werkgever en zelfstandigen?

De meest gehoorde kritiek op het voorstel van Piryns? Dat het slecht is voor de werkgever, omdat hij er uiteindelijk financieel voor zal opdraaien. Vooral voor de kleine ondernemingen zou dat een doodsteek betekenen.

Het antwoord van Piryns: “En voor de werkgever: moet ik u nog vertellen dat gelukkige werknemers productiever zijn?” Dat klopt wel, maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet.

Piryns wordt wel gesteund door een rapport van het Wereld Economisch Forum. Daaruit blijkt dat landen die de carrière van vrouwen vooruit duwen ook de sterkste economieën hebben. En dat zou gebeuren door het vaderschapsverlof en de betere taakverdeling.

Ook voor zelfstandigen wil Piryns vaderschapsverlof, maar daar geloven zij zelf niet in. Een verplichting zou hen immers een financiële kater kunnen bezorgen.

Conclusie: een mooi voorstel van Piryns, maar we zijn er nog lang niet.

Meer
Lees meer...