Left Right
scrollTop top

17 tekenfilms uit de jaren 80 en begin jaren 90 die je je sowieso nog herinnert


17 tekenfilms uit de jaren 80 en begin jaren 90 die je je sowieso nog herinnert

Sommige tekenfilms die wij als kind al bekeken worden nog steeds uitgezonden. De Smurfen kennen we dus nog allemaal. Maar weet je ook nog welke tekenfilms uit de oude doos tot jouw favorieten behoorden in de jaren 80 of 90? De jeugd van tegenwoordig heeft er wellicht nog nooit van gehoord, maar jij zal deze 17 tekenfilms ongetwijfeld nog herkennen:

1. Seabert

Je was als kind dol op de avonturen van het kleine zeehondje Seabert en de kinderen Tommy en Aura. Ze reisden samen de wereld rond en namen het op voor dieren in nood. Spannend was dat!

2. Vrouwtje Theelepel

Herinner je je Vrouwtje Theelepel nog? Eigenlijk heette ze Thea, maar ze droeg altijd een theelepel rond haar hals. Daarmee kon ze plots zo klein als een lepeltje worden en praten met de dieren. Zalig toch!

3. Calimero

Wie kent Calimero niet meer, het zwarte kuikentje met het gebarsten halve ei op zijn hoofd? En niet te vergeten zijn beroemde uitspraak “Zij zijn groot en ik is klein, en da’s niet eerlijk, o nee”. Een uitspraak die nog altijd blijft meegaan :-).

4. Alfred Jodocus Kwak

En dan was er natuurlijk de gele eend Alfred Jodocus Kwak. Je kan ongetwijfeld het beroemde liedje van Herman Van Veen nog steeds meezingen: “Ik ben vandaag zo vrolijk, zo vrolijk, zo vrolijk …” Heerlijk gewoon! Keek jij vroeger naar Alfred J. Kwak? Dan herinner je je deze 17 dingen sowieso nog!

5. David, de Kabouter

Wat een nostalgie, de verhalen van de kabouter David en zijn vrouw Lisa. En natuurlijk waren er de trollen, van wie je toch een beetje schrik had als kind. Maar je vond het wel schitterend dat David kon meevliegen op de rug van een vogel, kon jij dat ook maar!

6. Babar

Ken je Koning Babar nog, de olifant met zijn groene kostuum en de kroon op zijn hoofd? Hij was koning van Olifantland en beleefde allerlei avonturen met zijn vriend Zephir, de aap. Samen kregen ze af te rekenen met jaloerse neushoorns. Spanning verzekerd!

7. Boes

En natuurlijk zijn we de koe Boes niet vergeten, met zijn dierenvrienden op de boerderij. Zoals de schildpad Dolly, die regelmatig haar schild verloor. “Welke os kan ons iets leren? Boes Boes! Boes Boes!” Je wordt er nog altijd meteen vrolijk van ;-).

8. De Snorkels

Wat een vreemde wezentjes waren dat toch, de Snorkels. Ze leefden onder water en hadden een snorkel op hun hoofd (what’s in a name?). Samen beleefden ze heel wat avonturen in Snorkelland, diep in de zee, en daar konden wij niet genoeg van krijgen!

9. Barbapapa

Hoe cool was Barbapapa, die zijn lichaam in gelijk welke vorm kon veranderen? Hij ging op zoek naar een vrouw en vond die in de gedaante van Barbamama. Samen kregen ze zeven kinderen, en wij konden meegenieten van hun belevenissen. Stiekem vinden we hen nog altijd even leuk ;-).

10. Bouli

YouTube
En dan was er natuurlijk Bouli nog, de sneeuwpop. Doordat de maan toversterren over hem heen blies, kon hij niet meer smelten. Maar van dat witte mannetje met zijn rode neus smelten wij nog altijd ;-).

11. Ovide en zijn vrienden

YouTube
En we kunnen natuurlijk ook Ovide, het vogelbekdier, niet vergeten. Hij woonde samen met zijn vrienden op een tropisch eiland, waar er regelmatig televisietoestellen uit de grond tevoorschijn kwamen. Hoe fantastisch was dat?!

12. Dommel

Nog zo’n fantastisch personage was Dommel, de luie hond die dol was op eten. Hij woonde bij zijn baasje Semafoor, die uitvinder was. Samen raceten ze rond in een oude moto met een zijspan. Geweldig gewoon!

13. Pol, Pel en Pingo

En herinner je je Pol nog, het beertje met de rode broek? Hij vaarde rond op zijn boot, de Mary, samen met zijn vrienden: een schildpad, een pelikaan, een pinguïn en natuurlijk de admiraal, een zeehond. Heerlijke tijden!

14. De Troetelbeertjes

En natuurlijk waren er ook nog de Troetelbeertjes, die aan de andere kant van de regenboog woonden. Ze hadden elk een andere kleur en een andere tekening op hun buik. Zo had je Zonnebeertje, Knuffelbeertje en Lachbeertje. Zalig!

15. Plons de gekke kikker

En wie kent Plons niet meer, de groene kikker die op een blad in een vijver op een boerderij woonde. Daarna was het sowieso bedtijd :-).

16. Cococinel

En dan was er nog het lieveheersbeestje Cococinel, dat het nut van de natuur wou aantonen. Hij beschermde Cocoland en wilde het vrolijke leven rond de vijver beschermen. Hij beleefde avonturen waar wij maar wat graag van smulden :-).

17. Foofur

Last but not least was er natuurlijk nog de blauwe hond Foofur. Die had een fortuin geërfd en woonde in een groot landhuis samen met de kat Spinner en vijf andere honden. Foofur was zalig creatief en kon zijn vriendjes telkens weer redden uit allerlei benarde situaties. En dat vonden wij geweldig natuurlijk!

Als er deze zomer niet veel op televisie is, dan weet je meteen wat je te doen staat. Al deze zalige tekenfilms herbekijken via YouTube natuurlijk ;-).


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…