30 geweldige boeken om jezelf deze zomer volledig in te verliezen

Is er iets zaliger dan zo hard opgaan in een boek dat je vergeet hoe laat het is? Behalve dat doen op een zomers terrasje met iets fris binnen handbereik? De redactie van newsmonkey selecteerde 30 heerlijke boeken om deze zomer te verslinden. Er is voor ieder wat wils: van thrillers tot young adult, van memoires tot fantasy. De enige voorwaarde: het boek moet gepubliceerd zijn in 2014. Enjoy!

Young adult

Armada – Ernest Cline

Armada gaat over Zack Lightman, een jongen die omwille van zijn gametalent door de overheid gevraagd wordt om een alieninvasie te stoppen. Een boek vol heerlijke referenties naar films als Invasion of the Body Snatchers en Independence Day.

Everything Leads To You – Nina Lacour

Een luchtig boek over een decorontwerper die haar weg zoekt in Hollywood en steeds opnieuw voor hetzelfde (foute) meisje valt. Tot een mysterieuze brief haar naar de beeldschone Ava leidt, iemand met een tumultueus, niet erg glamoureus verleden.

We Were Liars – E. Lockhart

Een voorname familie. Een privé-eiland. Een groep van vier vrienden. Een ongeval. Een geheim. Leugens bovenop leugens. Ware liefde. De waarheid. Lezen die handel! En als iemand vraagt hoe het eindigt: liegen!

Open Road Summer – Emery Lord

Een meisje met liefdesverdriet gaat mee op de tournee van haar vriendin, een countryster. Wat een girls only-zomer moet worden, wordt al snel een zomer vol liefde, want de knappe Matt Finch speelt in het voorprogramma. Een boek over vriendschap, liefde, je dromen najagen en beseffen dat de toekomst belangrijker is dan het verleden.

Spannende boeken

Versleuteld – Donald Nolet

Een Duitse radiotechnicus vangt eind 1941 een codebericht op dat bestemd is voor het Witte Huis. Een week later barst de hel los bij Pearl Harbor. 70 jaar later gaat Joshua Lambert op zoek naar zijn na de bevrijding verdwenen grootvader. Een race tegen de klok die hem in Argentinië brengt, waar het verleden springlevend blijkt.

De kraamhulp – Ester Verhoef

Als je graag hele enge boeken leest, dan is De Kraamhulp iets voor jou. Het boek beschrijft tien beslissende dagen uit het leven van drie jonge vrouwen, en geeft je tot de laatste pagina een onbehaaglijk gevoel.

De waarheid over de zaak Harry Quebert – Joel Dicker

Een klepper van 608 pagina’s, maar een echte pageturner. Bestsellerauteur Marcus Goldman zoekt uit hoe het lijk van een 15-jarig meisje in de tuin van zijn mentor, Harry Quebert, terechtgekomen is. Een spannend boek dat heel vaak verrast. Niet weg te leggen.

Geachte Heer M. – Herman Koch

Het langverwachte nieuwe boek van Herman Koch! Het intrigerende verhaal van een aftakelende schrijver, twee verliefde tieners en een verdwenen leraar. Een roman over jaloezie en afgunst, liefde en vriendschap.

The Silkworm / De Zijdeworm – Robert Galbraith

J.R. Rowling heeft een vervolg klaar op The Cuckoo’s Calling, de knappe debuutroman die ze schreef onder het pseudoniem Robert Galbraith. De hoofdrol is opnieuw voor Cormorran Strike, de privédetective gaat deze keer op zoek naar romanschrijver Owen Quine.

Romans

The Extra Ordinary Life of Frank Derrick, Age 81 – J.B. Morrison

Een gebroken arm zorgt ervoor dat de 81-jarige Frank Derrick eventjes niet zo actief kan zijn als hij zou willen. Hij verveelt zich steendood, tot hulpje Kelly Christmas zijn leven verandert. Het verhaal van Frank en Kelly is grappig en meeslepend, maar ook erg droevig. Hoe een onopvallend leven toch buitengewoon kan zijn.

I’ll Be Right There – Shin Kyung-sook

Wanneer Jung Yoon na acht jaar radiostilte een telefoontje krijgt van haar ex, wordt ze terug gekatapulteerd naar haar studentenjaren in Zuid-Korea van de jaren 80, in volle studentenprotesten. I’ll be right there is geen luchtig boek, maar wel een fantastische roman met enkele ware levenslessen.

De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren  – Haruki Murakami

De laatste nieuwe Murakami gaat over Tsukuru Tazaki, een melancholische, introverte jongen die plots door zijn jeugdvrienden genegeerd wordt. Waarom? “Dat zou je moeten weten.” Tazaki valt in een diepe depressie en pleegt bijna zelfmoord. Zestien jaar later gaat hij de confrontatie aan met zijn verleden.

Friendship – Emily Gould

Een roman over twee vriendinnen die gaandeweg het verschil leren tussen ouder worden en volwassen worden. Over de relatie tussen twee vrouwen die elkaar willen helpen, maar zichzelf soms niet kunnen helpen. Die doordachte beslissingen willen maken, maar soms hun instinct volgen.

Astonish me – Maggie Shipstead

Astonish me is het verhaal van Joan, een ballerina wier leven draait rond de wereldberoemde danser Arslan. Terwijl zijn carrière een vliegende start kent in New York, is de hare in vrije val. En wanneer ze zwanger wordt, is het helemaal voorbij. Jaren later ziet ze Arslan opnieuw, en dan komen de explosieve geheimen naar boven.

Family Life / Gezinsleven – Akhil Sharma

Amerika is alles wat de Indiase familie Mishra gehoopt had. Hun nieuwe leven is er buitengewoon, tot het noodlot toeslaat en een zoon hersenschade oploopt en een andere verdwijnt. Family Life vertelt het verhaal van een jongen die verscheurd wordt tussen zijn plicht doen en overleven. Een boek over universele tragedie en triomf.

The Vacationers – Emma Straub

Twee weken Mallorca met de meest disfunctionele familie van Amerika, wat kan er in godsnaam verkeerd gaan? Een onweerstaanbare roman over geheimen, pleziertjes en jaloezie. Over de balans tussen de schone schijn ophouden en je laten gaan. Over omgaan met de waarheid of leven met een leugen. Een perfect boek om mee te nemen naar het strand of om te verslinden bij het zwembad.

The Blazing World / De Vlammende Wereld – Siri Hustvedt

The Blazing World is een spannende roman, waarin we via dagboekfragmenten, knipsels, interviews en kattebelletjes een beeld krijgen van de miskende kunstenares Harriet Burden. Een intiem portret van een kunstzinnige feministe.

Fantasy

The Queen of Tearling – Erika Johansen

Een wereld zo angstaanjagend als die in The Hunger Games, personages zo intrigerend als die in Game of Thrones en een erg originele heldin, dat is The Queen of Tearling. Spannende actie én verrassende verhaallijnen maken van het boek een prachtig debuut.

The Magician’s Land – Lev Grossman

The Magician’s Land is het derde boek in de Magician’s-trilogie. Het is een fantastische thriller, die de trilogie op een briljante manier afsluit. Een verhaal over een jongen die een man wordt, een leerling die meester wordt en een verscheurd land dat weer heel wordt.

Tower Lord – Anthony Ryan

Ook Tower Lord is het tweede boek van een trilogie, die van De Schaduw van de Raaf. Het is een coming-of-age drama dat draait rond Vaelin al Sorna, die als kind door zijn vader bij een religieuze militaire orde wordt achtergelaten en opgroeit tot een groot krijger en strateeg. De bloederige vechtscènes zullen niet iedereen bekoren, de sympathieke held wel.

Half A King – Joe Abercrombie

“I swore an oath to avenge the death of my father. I may be half a man, but I swore a whole oath.” Prince Yarvi is vastbesloten om de troon (die hij eigenlijk nooit wilde) terug te winnen. Maar eerst moet hij wreedheid, kettingen en de wateren van de Shattered Sea overleven.

Chicklit

You’re The One That I Want – Giovanna Fletcher

Liefde verandert alles. Het is een cliché, maar Giovanna Fletcher brengt het op een hele knappe manier in You’re The One That I Want. Het verhaal gaat over drie vrienden die elkaar kennen sinds hun kindertijd en zo close zijn dat ze ‘de drievoet’ genoemd worden. Maar wanneer ze gevoelens krijgen voor elkaar, wordt het ingewikkeld.

One Plus One – Jojo Moyes

Jojo Moyes, auteur van het fantastische Me Before You, heeft een hartverwarmend verhaal geschreven over een niet echt normale familie en een man wiens leven uiteen valt terwijl hij erbij staat. Bereid je voor om tranen met tuiten te huilen.

The Unpredictable Consequences of Love – Jill Mansell

Ooit al een Jill Mansell gelezen die je niet goed vond? Exact, wij ook niet. The Unpredictable Consequences of Love gaat over een meisje dat niet verliefd wil worden. En dan kan je al raden wat er gebeurt zeker… Maar de vraag blijft wel: waarom is Sophie Wells zo vastbesloten om nooit meer te daten?

The Beekeeper’s Daughter / De Dochter van de Imker – Santa Montefiore

Santa Montefiore stelt zelden teleur, en ook The Beekeeper’s Daughter is een heerlijk boek om bij weg te dromen. Het verhaal speelt zich af in 1937 en 1973, en wij zijn er zeker van dat je niet langer dan een paar dagen doet over dit boek.

Non-fictie

No Place To Hide / De Afluisterstaat – Glenn Greenwald

Zouden we niet allemaal graag een vlieg op de muur zijn bij wereldgebeurtenissen? In No Place to Hide geeft journalist Glenn Greenwald ons de kans om backstage te gaan bij Edward Snowdens onthullingen over de verregaande overheidsspionage van de VS. Een boek waar je paranoïde van wordt.

Kapitaal in de 21ste eeuw – Thomas Piketty

Thomas Piketty heeft met Le Capital au XXIe Siècle een van de belangrijkste economische boeken van het afgelopen decennium geschreven. Alles wat we dachten te weten over kapitalisme en ongelijkheid blijkt niet te kloppen. Op de Nederlandse vertaling is het wachten tot januari 2015, de Engelse versie ligt al in de winkels.

#Girlboss – Sophia Amoruso

Willen wij carrièreadvies van een vrouw die op haar 30ste 350 medewerkers in dienst heeft en wier bedrijf (webshop NASTY GAL) miljoenen waard is? Hell yeah! En al zeker als dat advies als volgt gaat: “Don’t ever grow up. Don’t become a bore. Don’t let The Man get to you.”

Leef! – Laura Maaskant

Een boek over een twintigjarig meisje dat ongeneeslijk ziek is, het klinkt niet echt als een beach read. En toch. Toch gaat het boek voor ons niet over kanker, maar over optimisme. Heftig, confronterend, maar o zo inspirerend.

Hard Choices / Cruciale Keuzes – Hillary Clinton

Oké, Hard Choices is pure marketing voor Hillary, maar je moet het toch maar doen: miljoenen exemplaren verkopen van een boek over Amerikaans buitenlands beleid. Voor al wie zich goed op voorhand wil beginnen voorbereiden op 2016 is deze biografie een must-read.

Welke boeken heb jij klaar liggen om mee te nemen op vakantie of om te verslinden deze zomer?

Meer
Lees meer...