35 jaar na de revolutie: wat je nog niet wist over Iran

Het is vandaag 35 jaar geleden dat de Iraanse Revolutie plaatsvond. Op 11 februari 1979 werd de prowesterse sjah Mohammed Reza Pahlavi afgezet en installeerde de ayatollah Rudollah Khomeini een islamitische republiek. Tegenwoordig komt Iran vooral in het nieuws met hun nucleair programma en hun houding tegenover het Westen, maar het land heeft daarnaast ook heel wat interessante kanten, zowel cultureel als geografisch.

Koppels die willen trouwen kunnen dat via een massahuwelijk.

De Iraanse regering organiseert, gezien de hoge kosten van een huwelijk, vaak massahuwelijken om het prijskaartje te drukken en jonge Iraanse koppels te motiveren om te trouwen. 

Huwelijkslicenties gaan gepaard met een cursus over geboortebeperking.

Wie in Iran wil trouwen, moet daar heel wat voor over hebben. Om een huwelijkslicentie te verkrijgen, moet het koppel een cursus volgen over geboortebeperking. 

Getrouwde vrouwen moeten vaak het huis delen met maximaal drie andere collega’s.

Iraanse mannen mogen vier echtgenotes hebben en wanneer hij van een vrouw scheidt, dan krijgt hij de kinderen. Dit gebeurt zo omdat vrouwen enkel als broedmachine beschouwd worden en dus geen recht hebben op de voogdij van hun eigen kind. Daarnaast valt verkrachting binnen het huwelijk ook buiten de wet. Enkel familieleden kunnen het heft in eigen handen nemen wanneer hun zus of dochter wordt misbruikt. 

Georgios Kollidas / Shutterstock.com

Financiële steun voor geslachtsoperaties

In Iran zijn relaties tussen twee mannen of twee vrouwen bij wet verboden, maar geslachtsoperaties zijn er volledig legaal. Sinds 2008 gaan er zoveel mensen onder het mes, dat het land enkel nog Thailand moet laten voorgaan inzake het aantal jaarlijkse geslachtsoperaties. De Iraanse regering voorziet zelfs financiële steun voor mensen die van geslacht willen veranderen.

Iedereen wil een Westerse neus.

Een andere populaire operatie in Iran is aan de neus. Jongeren gaan graag onder het mes om zich een neus aan te meten die sterk gelijkt op de Europese variant. Nadien wordt het gips dat gebruikt werd om de nieuwe neus op zijn plaats te houden vaak verwerkt in sieraden.

Wij hebben paradijs en mausoleum geleend.

De Perzische cultuur staat bekend om zijn poëzie, prachtige tuinen en luxueuze tuinen. Deze kenmerken vinden we terug in het woord ‘paradijs’, dat afstamt van een Perzisch woord dat ‘omheinde tuin’ betekent. Ook ons woord ‘mausoleum’ ontlenen we aan Perzië, waar het beroemd graf van King Mausolus lag. De 45-meter grote marmeren structuur was één van de zeven klassieke wereldwonderen en lag in het huidige Turkije.

Shutterstock

Ze maken tapijten ter grootte van een voetbalveld.

De bekende Perzische tapijten komen eveneens uit Iran. Al 2.500 jaar worden er in die streek prachtige tapijten geweven. Tijdens het proces maken de Iraanse wevers soms opzettelijk een fout om aan te tonen dat enkel God perfect is. In 2007 vestigde Iran het wereldrecord voor het grootste handgeweven tapijt, dat even groot is als een voetbalveld is en nu in een moskee in de Verenigde Arabische Emiraten ligt.

Après-ski met een kebab en soep

Vergeet de Alpen en trek naar Iran in de krokusvakantie, want zo’n 40 minuten ten noorden van de hoofdstad Teheran vind je de Elboers. Het gebergte, dat zich tussen de Kaspische Zee en het Hoogland van Iran bevindt, trekt iedere winter jonge Iraniërs aan. De Elboers heeft wat lossere regels inzake kledij en gedrag. Vrouwen kunnen er bijvoorbeeld zonder hoofddoek skiën. Iran heeft zelfs een vrouwelijk Olympisch skiteam. Diegenen die vooral de bergen intrekken voor de après-ski zijn eraan voor de moeite. Meer dan een kebab en een kop soep wordt er niet geserveerd na een dag op de latten. 

Goedkope arbeidskrachten aan minimumloon

Gezien vele buurlanden in oorlog zijn, fungeert Iran al geruime tijd als topbestemming voor vluchtelingen. Het land heeft meer dan één miljoen vluchtelingen, meer dan welk land dan ook ter wereld. De meeste vluchtelingen komen uit Afghanistan en Irak die de grens vooral in de jaren 80 en 90 overstaken. Iran heeft in de afgelopen twintig jaar miljoenen gespendeerd om hen op te vangen met de nodige gezondheidszorg en heeft zo in de plaats een heus aantal werknemers erbij gekregen dat bereid is om aan minimumlonen te werken.

Getty Images

Iraanse moeders eten hardgekookte eieren

Op de eerste dag van de lente eten moeders hardgekookte eieren, één voor elk kind.

Satelliet-tv uit Los Angeles

Satelliet-tv is verboden, maar toch staan schotelantennes er open en bloot op de daken. De populairste zenders worden vanuit Los Angeles uitgezonden en tonen clips van Iraanse popsterren. 

Shutterstock

En de Oscar gaat naar.

De Iraanse filmindustrie wordt sterk gewaardeerd in het buitenland. Maar liefst 10 Iraanse films werden al genomineerd voor een Oscar, waarvan de laatste, A Seperation van Asghar Farhadi, hem ook won.

Getty Images
Meer
Lees meer...