Hartverscheurend: beelden tonen hoe giraffen ten onder gaan aan droogte in Kenia

Er doken recent enkele hartverscheurende foto’s op, die de impact van de extreme droogte in Kenia op o.a. de giraffenpopulatie in beeld hebben gebracht. Eén foto in het bijzonder is momenteel wijdverspreid op het internet en toont zes giraffen die dood liggen in de Sabuli Wildlife Conservancy in Wajir, een district in Kenia (land in Oost-Afrika). De droogte zou er al sinds september 2021 heersen en heeft al heel wat wilde dieren het leven gekost, maar indien het aanhoudt zullen dat ook mensenlevens worden.

De populaire, maar erg triestige foto werd naar verluidt genomen nadat de giraffen, verzwakt door gebrek aan voedsel en water, dood zijn gegaan. De dieren stierven doordat ze vast kwamen te zitten in de modder, toen ze probeerden te drinken uit een bijna opgedroogd waterreservoir in de buurt. Hun lichamen werden verplaatst naar een andere locatie, om besmetting van het water van het reservoir te voorkomen, waar de foto werd genomen.

Extreme droogte

Volgens Al Jazeera heeft een groot deel van het noorden van Kenia, Afrika, al sinds september minder dan 30 procent van de normale regenval ontvangen, wat heeft geleid tot een intense droogte in de regio. Het gebrek aan regenval heeft een verwoestend effect gehad op de wilde dieren en het groeien van voedsel, maar heeft ook de situatie rond het watertekort verergerd. Ondertussen heeft dit ook nog de gemeenschappen van veehouders en hun vee, waarvan zijn uitsluitend afhankelijk zijn, aan de rand van uitroeiing gebracht.

Maar Ibrahim Ali, van het giraffenreservaat in Bour-Algi, zegt dat wilde dieren het meeste gevaar lopen. “Gedomesticeerde dieren werden geholpen, maar wilde dieren niet, en nu lijden zij”, vertelde Ali aan de lokale nieuwswebsite The Star. Hij zei dat de landbouwactiviteiten langs de rivier de toegang van de giraffen tot het water hebben geblokkeerd, waardoor de situatie nog is verergerd. Zo dreigen 4.000 giraffen in het nabijgelegen district Garissa te sterven als gevolg van de extreme droogte.

Impact

President Uhuru Kenyatta van Kenia verklaarde de droogte in september tot een nationale ramp. Terwijl Kenia’s National Drought Management Authority vorige week een Emergency Relief Cash Transfer Program aankondigde voor 2,5 miljoen mensen die door de droogte zijn getroffen.

Want naast de stervende dieren, moeten ook minstens 26 miljoen mensen vechten voor voedsel na de opeenvolgende slechte regenseizoenen in de Hoorn van Afrika. Er wordt voorspeld dat de droogte in Noord-Kenia, een groot deel van Somalië en Zuid-Ethiopië ten minste nog tot ergens midden 2022 zal aanhouden, waardoor dus ook steeds meer mensenlevens in gevaar komen, meldt de Britse BBC.

De situatie is nu al zo erg dat wilde dieren met honderden tegelijk sterven. Lokale herders melden dat 70 procent (!) van hun vee al verloren is gegaan.

Meer
Lees meer...