Left Right
scrollTop top

Canadese dierentuinen gaan dieren vaccineren tegen coronavirus


Coronavaccin dieren canada
© Siberische tijgers in de zoo van Toronto, Canada – Bron: Zou Zheng/Xinhua/ Chine Nouvelle  / Sipa Press (via Isopix)

Zes dierentuinen in Canada gaan hun dieren vaccineren met een coronavaccin dat speciaal voor dieren ontworpen is. De 900 vaccins die aangeleverd werden, maken deel uit van de testfase van het vaccin voor dieren ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Zoetis dat gespecialiseerd is in medicatie voor dieren.

450 dieren uit zes verschillende Candadese dierentuinen zullen gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Deze dieren krijgen twee dosissen van een vaccin dat speciaal ontworpen werd voor dieren, waarbij er drie weken tussen de twee vaccinaties zitten. Voor het einde van het jaar zullen de dieren volledig gevaccineerd zijn.

Van apen tot katachtigen en hyena’s

Farmaceut Zoetis heeft nog geen volledige toestemming voor het vaccin, maar kreeg wel groen licht voor experimenteel gebruik. In deze fase zullen dus 450 dierentuindieren twee keer gevaccineerd worden. Het gaat om verschillende diersoorten, daarbij zijn apen, katachtigen, otters en hyena’s. Dit zijn diersoorten die vatbaar zijn voor het coronavirus.

De verzorgers uit de dierentuinen zijn alvast enthousiast dat hun dieren het vaccin krijgen. “Wanneer wij de dieren verzorgen, is het belangrijk dat we er alles aan doen om ze gezond en gelukkig te houden”, legt Dr. Chris Enright, dierenarts in de Assiniboine Park Zoo in Winnipeg uit aan het Canadese medium Ottawa Citizen. “Vaccins spelen daarbij een belangrijke rol, waaronder dus ook het speciale Covid-19-vaccin voor dieren.”

Coronavirus bij dieren

Begin 2020 werd het coronavirus al vastgesteld bij een hond, waarna Zoetis begon te werken aan een vaccin voor dieren. Kleine dieren, zoals honden en katten, kunnen besmet raken met het virus, maar de gevolgen zijn bij hen heel klein. Grotere dieren, zoals apen en katachtigen, lopen een groter risico op gezondheidsproblemen.

Het vaccin van Zoetis werd al gebruikt bij verschillende apen in de dierentuin van San Diego. Daar werd in januari 2021 een uitbraak van het coronavirus vastgesteld. Ook in andere dierentuinen in de Verenigde Staten werd het vaccin al uitgetest.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…