Eerste hond besmet met corona overleden: weinig geweten over effect op dieren

hond coronavirus veel niet geweten
pixabay

De 7-jarige Duitse herder Buddy is overleden nadat die midden april ademhalingsproblemen kreeg door een besmetting met het coronavirus. Dat meldt National Geographic. De hond uit New York had waarschijnlijk ook kanker. Toch toont zijn overlijden aan dat we nog steeds erg weinig weten over de effecten van het coronavirus op dieren.

In Staten Island in New York is een Duitse herder besmet geraakt met Covid-19. Het dier zou al sinds midden april symptomen van een besmetting vertoond hebben, nadat ook de eigenaar besmet geraakt was. Sindsdien verloor Buddy veel lichaamsgewicht en energie. Het dier kreeg meerdere behandelingen van verschillende dierenartsen, waaronder hartmedicatie en steroïden.

De hond werd op 15 mei getest op een coronabesmetting in het dierenhospitaal Bay Street in Rosebank en op 2 juni kreeg de eigenaar te horen dat zijn huisdier wel degelijk besmet was. Daarmee werd Buddy de eerste hond in de VS die positief testte op het coronavirus.

Kanker

Pixabay

In opdracht van National Geographic hebben twee onafhankelijke dierenartsen het lijkt van Buddy onderzocht. De hond had waarschijnlijk lymfoom. Dat is een vorm van kanker die de symptomen zou kunnen verklaren waaraan Buddy vlak voor zijn dood leed. Het is niet duidelijk of Buddy door kanker meer last had van corona-gerelateerde klachten.

Mogelijk is het coronavirus zelf de reden dat het dier zo ziek was. Het baasje van Buddy heeft op 11 juli de beslissing genomen om hem te laten inslapen.

Waakzaamheid vereist

Experten houden vol dat “het risico op besmetting met het coronavirus voor huisdieren gering blijft”. In de VS werd al bij meer dan 4 miljoen mensen een coronabesmetting vastgesteld, maar bij minder dan 25 huisdieren.

Daarnaast is er nog “geen bewijs gevonden dat dieren de ziekte kunnen overdragen op mensen”, klinkt het. Toch roepen de experten ook op om waakzaam te blijven want “er is nog maar weinig geweten over het effect van het coronavirus op honden”.

Gesponsorde artikelen