5 dingen die Belgen kunnen leren van Amerikanen om gelukkig te worden

We mogen veel zeggen over die ‘crazy Americans’, maar de kans dat je hun land verlaat met een gigantische glimlach en een vat vol positieve gedachten, is immens. Want jawel, onze Amerikaanse vrienden hun social skills zijn geweldig goed ontwikkeld. Hier alvast 5 dingen die wij Belgen kunnen leren van hen. 

1. Begroet elkaar, ook vreemden

Of je nu op straat aan het wandelen bent, in de supermarkt in de wachtrij staat of als verkoopster in een winkel werkt: begroet de mensen die je tegenkomt, de personen die voor of achter jou in de rij staan of de klanten die je winkel binnen- en buitenwandelen. Het kost je geen moeite en iedereen wordt er vrolijker van. Want eerlijk, niemand wil toch het gevoel hebben onzichtbaar te zijn voor de rest van de wereld?

“Hello, how are you today?” is de begroeting die we doorgaans te horen krijgen aan de andere kant van de plas. Uiteraard gaat niemand zijn hele leven uit de doeken doen aan een vreemde op straat of aan de kassa, maar volgt een eenvoudige: “I’m fine, how are you?”. Merk je dat je gesprekspartner toch zin heeft in een babbeltje? Vraag dan door of vertel zelf iets leuk. Met een beetje chance steek je iets op uit het gesprek of beleef je enkele aangename minuten. En na het gesprek gaat iedereen zijn eigen kant weer uit.

Voordeel: je hebt niet het gevoel dat je jouw tijd hebt verspild tijdens het wachten en je voelt je minder alleen op deze aardbol en daar word je automatisch gelukkiger van.

2. Geef elkaar complimentjes

Of je nu je handen staat te wassen in het toilet of gewoon op straat wandelt, de kans dat een Amerikaan je een complimentje geeft over je outfit, kapsel of accessoires, is reuzegroot. Opnieuw volstaan enkele woordjes à la “love your pants” of “your hair looks amazing” om iemand zijn dag geslaagd te maken. Want hoe je het ook draait of keert, we zijn allemaal gek op lieve woordjes, en op de een of andere manier komt het van een vreemde vaak gemeender over.

Kan je niet direct iets terugzeggen? Neem het complimentje dan gewoon aan met een eenvoudige dankjewel. Maar onthou hoe goed jij je voelde na het complimentje wanneer je zelf de kans krijgt om iemand een positieve opmerking te geven over zijn of haar kledij, schoenen, uiterlijk of karakter. Geloof ons, de wereld wordt er voor iedereen een pak beter op!

Voordeel: iedereen wordt blij van complimentjes, of je ze nu geeft of krijgt.

3. Neem een open houding aan

Wij Belgen (en dan vooral wij Vlamingen) hebben nogal snel de neiging om in onze schelp te kruipen. Op straat lopen we het liefst met ons gezicht naar beneden, en ook in de bus of lift zullen we ons zo opstellen dat niemand zich uitgenodigd voelt om met ons een babbeltje te slaan. Maar wat als we nu eens gezamenlijk onze kopjes in de lucht zouden steken en oogcontact met vreemden niet langer mijden als de pest?

Opnieuw iets dat ze in Amerika helemaal anders aanpakken. In plaats van zich af te sluiten van de wereld, versterken ze juist het samenhorigheidsgevoel. Heeft een Amerikaan nog maar het minste gevoel dat je de weg aan het zoeken bent, zal hij beleefd op je afstappen om te vragen of je hulp nodig hebt. Maar ook in de lift, op de bus, trein of in een bar stellen ze zich uitnodigend op waardoor automatisch leuke gesprekjes volgen.

Zijn ze daar dan altijd de happiness zelve? Nee, natuurlijk niet. Iedereen heeft wel eens een slechte dag. Maar er loopt zoveel volk rond op deze aardbol, geef je medemens tenminste een kans om jou door een mindere dag te sleuren.

Voordeel: gelukkige mensen. En gelukkige mensen klagen minder en stralen hun positiviteit uit op hun medemensen waardoor ook zij gelukkiger worden.

4. Juich creativiteit toe, breek niet alles wat “anders” is automatisch af

Of het nu gaat om een nieuw televisieprogramma à la De Ideale Wereld, een groep gedreven aapjes die een nieuwe website starten of een vriend die ondanks zijn goede resultaten van richting wil veranderen, zelden zullen we een dergelijk initiatief in eerste instantie positief onthalen. Integendeel, in plaats van de positieve kanten aan het verhaal te zien, zoomen we liever in op de negatieve. En nee, dat is niet altijd slecht bedoeld, maar eerder een gevolg van onze (te) grote nuchterheid.

Wordt in Amerika dan alles direct met open armen ontvangen? Nee, natuurlijk niet, maar Amerikanen hebben wel de neiging om nieuwe ideeën een kans te geven om te groeien. Een dom voorbeeld: wie rondloopt in New York of in het duizend keer kleinere Austin (waar wij net zijn geweest) wordt opgenomen in een massa van honderd verschillende modestijlen door mekaar. Punk, rock, grunge, klassiek, normcore, ‘free style’ of een mengeling van 10 stijlen door mekaar, álles kom je er tegen.

Oké, het zijn ‘maar’ kleren. Maar het feit dat iedereen zich vrij voelt om te experimenteren, geeft de algemene creativiteit een gigantische boost, en daar word je niet alleen als mens maar ook als groep beter en sterker van.

Voordeel: mensen durven zich veel sneller uiten wanneer de schrik om onmiddellijk afgebroken te worden vermindert of wegvalt. Wie zich minder geremd voelt, -je voelt het al komen-, wordt automatisch gelukkiger.

5. Durf je dromen najagen, durf mislukken en leer uit je fouten

Helaas laten we ons bij het najagen van onze dromen niet alleen afremmen door wat andere mensen denken, maar breken we ook ons eigen hoofd continu over de grote risico’s die eraan verbonden zijn. En inderdaad, de kans om te mislukken bestaat altijd, maar waarom vinden wij dat toch zo erg? Mislukken is niet noodzakelijk synoniem voor falen.

Laten we even het voorbeeld van Los Angeles erbij nemen, waar het bruist van jonge talenten die het willen maken in de film- of muziekwereld. Afgelopen zomer hebben we verschillende mensen gesproken daar. Ze vertelden meestal hoe ze hun families, die vaak duizenden kilometers verder wonen, achterlieten om hun ‘American Dream’ te verwezenlijken.

In tegenstelling tot wat wij denken, zijn ook zij zich ervan bewust dat hun dromen niet altijd zullen uitkomen. Anderzijds zijn ze er wel van overtuigd dat ze liever sterven met de gedachte het tenminste geprobeerd te hebben, dan te sterven met de gedachte zichzelf de ervaring te hebben ontnomen uit schrik om ‘af te gaan’ of ’te falen’.

Voordeel: iedereen heeft dromen, durf ze na te jagen. Slaag je erin, zoveel te beter en anders zal je zeker geleerd hebben uit je fouten en dat is een ervaring die je ongetwijfeld ergens anders kan gebruiken.

Meer
Lees meer...