5 van de mooiste plekken ter wereld voor wie van Chardonnay houdt

Schenk jezelf alvast een glas in, haal die bucketlist boven en droom met ons mee: dit zijn enkele van de mooiste Chardonnay-groeiende regio’s over de hele wereld.

1. Champagne, Frankrijk

Isopix

Het moet niet altijd ver weg zijn. De kalkachtige, witte gronden van de Côte des Blancs wordt voornamelijk aangeplant met zowat de meest gewilde Chardonnay ter wereld. Het is bijna jammer dat de wijnen van Champagne zo verbluffend zijn dat we vaak nalaten om te praten over de plek waar ze vandaan komen. Dat de zacht glooiende heuvels bezaaid met kleine dorpjes zo bescheiden zijn, maakt deel uit van de allure van de regio.

2. Franciacorta, Italië

foto courtesy Franciacorta DOCG

Deze regio in de vorm van een amfitheater in Noord-Italië werd gevormd door een terugtrekkende gletsjer. Tegenwoordig geven de wijngaarden en het zacht licht het de uitstraling van een plek die tijd heeft gehad om tot zichzelf te komen. Een vrij warme regio, hier groeit Chardonnay die zacht en rijp is, maar nog steeds droog en verfrissend. Enkele veelvoorkomende descriptoren – van wilde bloemen tot steenslag – kunnen ook in het landschap worden gezien. Chardonnay die hier wordt verbouwd, wordt vaak gemengd met Pinot Nero om mousserende wijnen op traditionele wijze te maken.

3. Franschhoek, Zuid-Afrika

foto courtesy Vignerons de Franschoek

Deze vallei, ongeveer een uur buiten Kaapstad, heeft aan drie kanten een verbluffend uitzicht op de bergen. Franse Hugenoten verhuisden hier in 1688, vandaar de naam (Afrikaans voor “Franse hoek”), en veel van hun oorspronkelijke architectuur is nog steeds aanwezig, wat alleen maar bijdraagt ​​aan de charme. De mousserende wijnen van Méthode Cap Classique gemaakt met Chardonnay die hier worden verbouwd, zijn ook de moeite.

4. Margaret River, Australië

foto courtesy South Australian Tourism Commission

In de uiterste zuidwestelijke hoek van Australië ligt een van de beste wijnregio’s van het land, zeer geschikt voor high-end wijnen. Het is een plek waar ochtendnevels plaatsmaken voor een helderblauwe lucht, en je kunt af en toe een kangoeroe of kudde schapen zien passeren.

5. Napa Valley, Californië

Isopix

Net als bij champagne wordt de mooie omgeving van Napa soms over het hoofd gezien in discussies over de kwaliteit van de wijnen. Maar deze regio heeft schoonheid te over. Op de meeste plaatsen waar je staat, zie je wijngaarden tot ver in de verte. De nette rijen wijnranken worden onderbroken door diepblauwe luchten en baden onder reen gouden zonneschijn. Je kan zien waarom de druiven hier zo blij zijn. In het voorjaar dragen felgele mosterdbloemen bij aan de charme.

(jvdh)

Meer
Lees meer...