7 clichés die economisten niet meer willen horen

Als jij afgestudeerd bent in een economische richting, heb je ondertussen al heel wat kennis van zaken opgedaan. Je bent een expert in het goochelen met economische termen en bent gefascineerd door cijfers en statistieken. Maar deze 7 clichés wil je ongetwijfeld NIET meer horen:

1. Jij bent de nieuwe ‘Wolf of Wall Street’ …

via GIPHY

Serieus? Alsof alle economisten op de beurs gaan spelen en in de aandelen vliegen. Om nog maar te zwijgen van al die andere decadente toestanden uit de film.

2. … en veel geld verdienen is voor jou het allerbelangrijkste

via GIPHY

Natuurlijk wil iedereen goed zijn boterham verdienen, maar jij verwacht echt wel meer van je droomjob. Als pas afgestudeerde economist zoek je een uitdaging en verantwoordelijkheid in een omgeving waar je kansen krijgt. Zoals bij de Federale Overheidsdienst Financiën, bijvoorbeeld? Daar liggen namelijk heel wat startbaanovereenkomsten te wachten op pas afgestudeerden uit een economische richting!

3. Of jij wordt vast de allersaaiste boekhouder ever

via GIPHY

Nog zo’n clichéjob voor mensen met economische kennis … Ja, sommigen onder jullie zullen boekhouder of accountant worden, maar er zijn echt nog zoveel andere mogelijkheden. Bovendien is het grijze imago van een boekhouder al lang en breed gepasseerd, van tikken op een rekenmachine naar het ondersteunen van gepassioneerde ondernemers.

4. Je geeft altijd geweldig betrouwbaar financieel advies …

via GIPHY

Komen vrienden en familie ook bij jou aankloppen om te vragen hoe ze moeten beleggen, welke aandelen ze moeten kopen en of Bitcoins nu wel of niet een goed idee zijn? *Zucht*

5. … en kent alle belangrijke economen en hun theorieën uit het hoofd

via GIPHY

Niet alleen Marx en Smith dus, maar ook Webb, Mill, Friedman en Bastiat. Oke, dat is wel een beetje waar en soms haal je ze ook boven in een discussie. Guilty.

6. Je bent bovendien een menselijke rekenmachine, toch?

via GIPHY

Nu ja, je bent wel goed in wiskunde en exacte vakken, maar dat maakt je nog geen menselijke computer.

7. Jij vindt sowieso meteen werk

via GIPHY

Eigenlijk moeten we bekennen dat dit cliché wel een beetje waar is. De vraag naar financiële profielen is groot en je kan met een diploma in een economische richting alle kanten uit.

Beste (bijna) afgestudeerde economist, de FOD Financiën is naar jou op zoek! Ze hebben namelijk een massa vacatures openstaan voor -26-jarigen op zoek naar hun eerste job in de vorm van een startbaanovereenkomst. Ontdek daarom snel de functies voor economische profielen in hun aanbod en solliciteer via het online inschrijvingsformulier.

Meer
Lees meer...