Elke dag worden we geconfronteerd met artikels over wat je wel of niet moet eten en hoelang je zou moeten lopen om gezond door het leven te gaan. Soms laten wij onszelf ook vangen door fabeltjes en weten we na een tijdje ook niet meer wat te geloven. Hier zijn alvast enkele gezondheidsmythes die je zeker niet moet geloven.
1. Van een griepvaccinatie krijg je soms de griep
Nee, nee, nee! Door een vaccinatie kan je misschien eerst last hebben van wat pijn en een lichte koorts. Maar dat zijn slechts neveneffecten. Zo’n vaccinatie bevat inderdaad wel virussen, maar die zijn al inactief en maken je dus niet ziek.
Griep krijgen van een griepvaccinatie is dus eigenlijk onmogelijk. De neveneffecten worden vaak verward met griep. Zo vertelt apotheker Jeremy Blais aan Reader’s Digest dat deze neveneffecten slechts een dag of twee kunnen duren. “Nadien hebben mensen geen ernstige problemen.”
2. Slaap inhalen, kan alleen maar helpen
Soms kan uitslapen op een zaterdagochtend zo zalig zijn, maar het kan wel een serieus effect hebben op je slaappatroon. Zo vertelt slaapexpert Chris Branter aan IFL Science dat uitslapen problemen kan veroorzaken. “Door op zaterdag uit te slapen, kan je zondagavond moeilijker in slaap vallen waardoor je maandag nog zwaarder wordt”, zegt Chris.
Misschien toch niet te lang blijven liggen dan.
3. Je wordt ziek als je met nat haar naar buiten gaat
Je kent het wel: nog tien minuten en je moet de deur uit, maar je haar is nog nat. Jij vindt dat waarschijnlijk niet zo erg, maar je mama heeft sowieso gewaarschuwd om het niet te doen.
Blijkbaar heeft nat haar er helemaal niets mee te maken en zou je waarschijnlijk al een virusje (of zoiets) in je systeem hebben. Dus als je ziek wordt, komt dat waarschijnlijk niet door je nat haar.
4. Creatieve mensen gebruiken meer de rechterkant van hun hersenen
Volgens neurochirurg Abhishiek Sharma is dit ook een mythe. Hij legt uit dat deze mythe ontstaan is door vroegere hersenoperaties bij epileptische patiënten. “Bij deze patiënten werd geconstateerd dat visuospatiale informatie beter in de rechterhersenhelft werd verwerkt terwijl verbale informatie beter in de linkerhersenhelft werd verwerkt”, vertelt ze in The Independent.
Er is dus duidelijk meer onderzoek nodig.
5. Je moet 8 glazen water drinken
Voldoende water drinken is heel belangrijk voor je gezondheid. Sommige mensen willen er dan een cijfer op plakken en kiezen ervoor om acht glazen water per dag te drinken. Maar bij iedereen is het aantal anders.
Er zijn ook meerdere factoren die bepalen hoeveel glazen water je moet drinken op een dag. Dus ga er niet vanuit dat 8 glazen voldoende is. Misschien moet jij wel meer of minder glazen water drinken.
6. Van niet vettig eten, val je af
Heel wat mensen stoppen met vettig eten zodat ze wat gewicht kunnen verliezen. Maar door te minderen met vettig eten, verlies je niet heel veel kilootjes.
Als je echt wil afvallen, moet je ook rekening houden met andere dingen zoals kleinere porties en meer bewegen. Door enkel op vetten te letten, kom je er niet.
7. Van je gewrichten kraken, krijg je artritis
Soms kan het deugd doen om eens je vingers te kraken of je goed uit te strekken. Maar dan hoor je af en toe, naast het gekraak, mensen zagen over artritis.
Zo legt onderzoeker Matthew Amsden uit in Proof Pilot dat er nog geen bewijs is dat vingers kraken gelinkt is aan artritis. “Vroegere studies over dit onderwerp zijn afhankelijk van deelnemers die hun gewoonte gedurende vele jaren evalueren.” Maar volgens hem werden deze studies niet nauwkeurig genoeg opgevolgd. “Het risico op artritis neemt sowieso toe naarmate we ouder worden.”