75 kaarsjes voor Jimmy Page: 8 gloriemomenten van de Led Zeppelin-gitarist

75 kaarsjes voor Jimmy Page: 8 gloriemomenten van de Led Zeppelin-gitarist

De iconische gitarist Jimmy Page wordt vandaag 75 jaar. Hij richtte in 1968 met Led Zeppelin één van de meest succesvolle rockgroepen aller tijden op en vereeuwigde zijn stempel op de populaire muziek met zijn bluesy gitaarriffs, explosieve solo’s en occulte symboliek en teksten. Hier zijn 8 gloriemomenten van de excentrieke gitarist.

Even schetsen wie Jimmy Page was. De begon als tiener al professioneel te werken als sessiegitarist. Hij speelde onder andere op platen van The Kinks, The Who en Marianne Faithfull.

Op het hoogtepunt van zijn sessiecarrère speelde hij zes dagen in de week drie sessies per dag in. In 1966 liet hij het droge studiowerk achter zich om zelf in de spotlight gaan te staan.

(Hier zijn 25 liedjes om je blokfrustraties eruit te meppen.)

The Yardbirds

Hij kreeg een plaats aangeboden bij de populaire, Britse rockband The Yardbirds, de band waarbij ook giganten zoals Eric Clapton en Jeff Beck hun eerste professionele stappen zetten. Aanvankelijk ging hij aan de slag als slaggitarist, maar Page nam al snel de sologitaar voor z’n rekening. The Yardbirds vielen in 1968 echter uiteen. Volgens sommigen waren ze te braaf, anderen zeggen dat de leden onderling veel ruzie maakten.

(Dit zijn volgens onze redactie de 45 beste albums van 2018.)

Led Zeppelin

De 24-jarige Page besloot om het ijzer te smeten toen het heet was en ging met de jongere zanger Robert Plant, drummer John Bonham en bassist John Paul Jones in zee. Led Zeppelin was geboren. De band ontleent hun naam trouwens aan een uitspraak van The Who-drummer Keith Moon. Die had voorspeld dat de nieuwe groep van page “zou neerstorten als een loden ballon”.

Maar niets was minder waar. De vier wildebrassen werden absolute wereldsterren. Tot hun meest succesvolle platen worden ‘Led Zeppelin II’, ‘Led Zeppelin IV’, ‘Houses of the Holy’ en ‘Physical Graffiti’ gerekend.

Genoeg geschiedenislessen. Hier zijn 8 fantastische Jimmy Page-momenten.

(Led Zeppelin wordt tot op de dag van vandaag nageaapt, maar niemand weet hen te evenaren. Hier zijn 15 hedendaagse acts en bands die klinken alsof ze uit ‘de jaren stillekes’ komen.)

getty

1. Page z’n verjaardagsconcert in 1970:

En of Jimmy Page op z’n 27ste verjaardag in z’n nopjes was. Zijn nieuwe band kwam van de grond met hun (voor die tijd) ultrazwaar geluid. Het concert van Led Zeppelin op in Royal de Albert Hall op 9 januari 1970 blijft tot op de dag van vandaag een mijlpaal uit de rockmuziek. Wij selecteerden hierboven de song Dazed and Confused (wat bijna één lange solo van Page is).

(Balthazar lostte onlangs een nieuwe single van hun opkomende plaat ‘Fever’.)

2. Led Zeppelin speelt Heartbreaker live:

Heartbreaker is één van dé Jimmy Page-nummers. Daarop is te horen hoe de gitarist zijn lawaaimachine aan flarden scheurt. En dat ie o zo sexy dat onze oren bloeden van vreugde. We hebben een opvoering geselecteerd in de Londense Earls Court, maar het had even goed eender welk ander optreden kunnen zijn.

(Hier zijn 17 hedendaagse rock- en metalbands die het genre blijven vernieuwen.)

3. Led Zeppelin speelt Black Dog live:

Black Dog, da’s dikke feest. En ook classic Page. Hierop hoor je ook goed de invloed van de blues op het gitaarspel van de gitarist. Losgaan!

(Wij spraken met Whispering Sons vlak voor de release van hun nieuwe plaat ‘Image’.)

4. Led Zeppelin speelt Stairway To Heaven live:

Dit is een fragment uit de latere carrière van Led Zeppelin, eind jaren 70. Page bespeelt z’n iconische double-neck gitaar en het gaat van zacht naar hard. Tegenwoordig een klassieker tijdens elke hitparade, maar nog steeds even adembenemende muziek. En dat bewijst ook deze performance.

(Deze 10 dingen wist je nog niet over de Red Hot Chili Peppers-klassieker ‘Blood Sugar Sex Magik’.)

5. Led Zeppelin speelt The Song Remains en The Rain Song live:

Twee klassiekers van jewelste! Hier bewijst Jimmy Page een erg gevarieerd gitarist te zijn. Hij zet een stapje opzij om zanger Robert Plant te laten schitteren.

(Zoveel kost het om je favoriete band te boeken.)

6. Jimmy Page zijn experimentele filmtrack:

Het leven van Jimmy Page was niet al rozengeur en maneschijn. Door het zware rock-‘n-roll-leventje raakte hij in de jaren 70 verslaafd aan heroïne. Hij was in die tijd ook erg geïnteresseerd in het esoterische en het occulte. Midden jaren 70 werd hij door de bevriende regisseur Kenneth Anger gevraagd om een soundtrack te maken voor zijn nieuwe experimentele film Lucifer Rising.

Page liet Anger maandenlang aan het lijntje en uiteindelijk leverde hij bovenstaande track af. Anger was niet tevreden, ontsloeg page en vervloekte hem zelfs. Niet veel later stierf Led Zeppelin-drummer Jon Bonham. Tegenwoordig is de experimentele tracks van Page echter een cultklassieker. Oordeel zelf.

(Hier zijn 8 bands die Nirvana beïnvloed hebben en nog steeds toeren.)

7. Jimmy Page speelt een instrumentale versie van Stairway in 1988:

Toen drummer Bonham in 1980 stierf, hield Led Zeppelin op met bestaan. Page heeft zich sindsdien erg stil gehouden. Een uitzondering was het jaar 1988. Toen hield Page z’n enige solotour. Elke avond sloot hij af met een instrumentale versie van de Led Zeppelin-hit Stairway To Heaven. Een prachtige versie is een understatement.

(Dit waren de 71 beste nummers uit november en december.)

8. Jimmy Page toont de rest hoe het moet:

Page verschijnt bijna nooit in de media, maar enkele jaren geleden stemde hij in om de akkoorden van het lied Kashmir te tonen aan collega’s Jack White en Edge. Moet je die ontzagwekkende blikken zien!

(Zo ziet de affiche van Best Kept Secret 2019 er tot nu toe uit.)

Gesponsorde artikelen