2021 eindigt met glimp van klimaattoekomst: vuurstorm vernielt in no time 600 huizen in kurkdroog Colorado

Het jaar eindigt met een nieuwe klimaatramp. Een door stormwinden aangewakkerd grasvuur in Colorado heeft binnen enkele uren honderden huizen vernield en inwoners van duizenden andere woningen gedwongen te evacueren. Het uitgedroogde gebied heeft dit jaar te maken gehad met zeer lage neerslaghoeveelheden. Tussen augustus en december regende het in het Boulder-gebied vijf keer minder dan normaal en er viel ook nauwelijks sneeuw.

Hele buurten gingen in vlammen op toen het vuur door Superior en Louisville raasde, twee steden op ongeveer 13 kilometer buiten Boulder. Eerder op de dag waarschuwde de National Weather Service dat de situatie “levensbedreigend” was en drong er bij de inwoners van Superior en Louisville op aan om onmiddellijk te vertrekken. De steden hebben een gecombineerde bevolking van meer dan 34.000, en de evacuaties veroorzaakten hectische taferelen en lange files. Er waren geen directe meldingen van dodelijke slachtoffers, maar functionarissen waarschuwden dat het enige tijd zou duren voordat de volledige tol van de schade bekend is.

Volgens het Boulder County Sheriff’s Office zouden de Marshall Fire en een tweede, kleinere brand verder naar het noorden – de Middle Fork Fire – zijn veroorzaakt door neergestorte hoogspanningslijnen. Meteorologen registreerden windstoten van 160 km per uur, die de vlammen in de richting van stedelijke gebieden bliezen en de omvang van het vuur snel vergrootten tot meer dan 16 vierkante kilometer.

Hele jaar door nu

Bos- en natuurbranden zijn ondertussen in toenemende mate het hele jaar door een bedreiging in Colorado. De twintig grootste bosbranden tot nu toe in de staat hebben plaatsgevonden sinds 2001 en vier van de vijf grootste sinds 2018. De meeste branden in het gebied vinden echter plaats tijdens de drogere en hetere seizoenen.

Deze zomer veroorzaakte een hele reeks bosbranden in het Amerikaanse Westen al een ramp – aangespoord door hittegolven, droogte en droge vegetatie op de grond. De omstandigheden zijn niet verbeterd tijdens de koudere maanden. Colorado worstelt met een recordtekort aan sneeuw. Aangenomen wordt dat die droge omstandigheden samen met harde wind de brand snel hebben verhevigd.

Apcalyptische taferelen

De gouverneur van Colorado, Jared Polis, heeft de noodtoestand uitgeroepen, waardoor noodfondsen voor rampen zijn vrijgemaakt en andere middelen beschikbaar zijn gesteld om te helpen bij de respons. Video’s die op sociale media werden geplaatst, vertoonden apocalyptische taferelen. Ziekenhuizen en winkelcentra moesten worden ontruimd naarmate de vlammen dichterbij kwamen, en een nabijgelegen deel van US Highway 36 werd ook afgesloten vanwege de brand. Naast 600 woningen hebben de vlammen ook een winkelcentrum en een hotel verteerd. Meer dan 24.000 mensen kwamen zonder stroom te zitten tijdens de storm, waardoor sommigen hun garagedeuren niet konden openen terwijl ze probeerden te evacueren. Ook moest een evacuatiecentrum worden verplaatst nadat de stroom op de oorspronkelijke locatie was uitgevallen.

De sterke winden, die het inferno aanjagen, zouden tot in de avond aanhouden. Door de extreme omstandigheden hebben brandweerlieden weinig opties om de branden te bestrijden.

Het uitgedroogde gebied heeft dit jaar te maken gehad met zeer lage neerslaghoeveelheden. Tussen augustus en december regende het in het Boulder-gebied vijf keer minder dan normaal en er viel ook nauwelijks sneeuw.

(am)

Meer
Lees meer...