8 citytrips waar je enkel je handbagage nodig hebt

Shutterstock

Voor wie het beu is om met twee grote valiezen door de luchthaven te sleuren, op weg naar een exotische bestemming, zijn er meer dan waardige alternatieven. Europa herbergt talloze interessante steden waarbij je niet meer dan je handbagage van American Tourister nodig hebt om een fijn weekend te beleven. Meer dan een paar leuke outfits en je fototoestel heb je niet nodig, toch?

1. Edinburgh

Met een eindeloze wirwar van smalle, steile steegjes en geplaveide pleinen, komt een handige handbagage in geen enkele andere stad zo van pas als Edinburgh. De nauwe straten nodigen je uit om uit om op ontdekking te gaan, met de kans dat Harry Potter om de hoek op je wacht. Edinburgh was dan ook de plaats waar Rowling haar eerste Potter-boeken schreef.

Toch is Edinburgh vooral in de zomer het bezoeken waard. In augustus strijkt het Fringe Festival er neer en wordt de stad omgevormd  een groot schouwtoneel waarop straatartiesten hun ding mogen doen. Ook wie zich dan geroepen voelt om een uurtje kasteelheer of jonkvrouw te spelen in het imposante Edinburgh Castle dat over de stad uitkijkt, springt best meteen op het eerste vliegtuig richting Schotland.

Shutterstock

2. Krakau

Voor de urban explorers die het liever ietsje warmer hebben, is Krakau een meer dan waardig alternatief. Deze Poolse stad nabij de Slovaakse grens is amper anderhalf uur van ons verwijderd met het vliegtuig en biedt een potpourri aan architecturale stijlen. Wandel het marktplein op en je wordt geconfronteerd zowat iedere denkbare stijl die om op een onverklaarbare wijze toch bij elkaar lijken te horen.

De gezellige cafés, knusse boekenwinkels en ontelbare restaurantjes zijn meer dan reden genoeg om de tweede grootste stad van Polen aan te doen. Vergeet wel niet om je euro’s te thuis te laten, want de zloty is er nog steeds de nationale munt. Laat je dat echter vooral niet afschrikken, want het zorgt ervoor dat alles er veel goedkoper is. Ideaal om je die laatste kilo’s van je handbagage op te vullen met wat souvenirs.

Shutterstock

3. Bologna

Vermijd voor één keer Italiaanse clichés als Rome, Venetië en Firenze en spring het vliegtuig op naar Bologna, een eeuwenoude universiteitsstad aan de voet van de Apennijnen. Met een aanzienlijke studentenpopulatie is Bologna de ideale stad om met vrienden het nachtleven te verkennen, met de nodige pizza en antipasta op de terrasjes van de vele pleinen die de eeuwenoude stad herbergt. Wanneer je na een nachtje stappen de indruk krijgt dat de torens in de stad scheef staan, dan ligt dat voor één keer niet aan jou.

De twintigers die de stad liever ontdekken wanneer de zon hoog aan de hemel staat, blijven hier ook niet op hun honger zitten. Als voormalige culturele en muzikale hoofdstad volgen de bezienswaardigheden en musea in Bologna elkaar in sneltempo op. Als je per se alles van de Romeinse overblijfselen tot de bekende voetbalclub wilt gezien hebben, kan het geen kwaad om een extra paar schoenen in te pakken. 

Shutterstock

4. Vilnius

Voor wie Italië net dat ietsje te voorspelbaar is, zijn de Baltische staten een origineel alternatief. Hoewel enkele luchtvaartmaatschappijen deze noordoostelijke uithoek van Europa hebben toegevoegd aan hun bestemmingen, zijn Riga, Tallinn en dus ook Vilnius nog een heus paradijs voor zij die liever niet te veel toeristen rond zich hebben. De Litouwse hoofdstad staat al enkele jaren op de Unesco Werelderfgoedlijst door zijn barokke gebouwen waardoor je het gevoel krijgt dat je in een Italiaanse stad rondloopt. 

Toch is de stad ook getekend door haar Russisch verleden. Het oude ghetto waar de joden werden in opgesloten is nog een stille getuige van het leed die de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog onderging. Daar tegenover staan er ook glanzende wolkenkrabbers, waardoor om iedere hoek in Vilnius een nieuwe wereld zich lijkt aan te dienen.

Shutterstock

5. Boedapest

Boedapest heeft een natuurlijke scheiding door de Donau die de twee delen, Boeda en Pest, van elkaar verwijderd houdt. Beide stadsdelen konden daarbovenop ook niet meer van elkaar verschillen. Boeda ligt op de rechteroever van de Donau en is zeer heuvelachtig, wat ideaal is voor de actieve reizigers die graag de natuur ontdekken, terwijl de linkerkant Pest al het mooie aanbiedt die de stad te bieden heeft op vlak van cultuur en architectuur. Door de hoogteverschillen in de stad heeft Boedapest dan ook ongetwijfeld de snelste en steilste roltrappen in gans Europa. Met meer dan één stuk bagage uit de metro komen is dan ook levensgevaarlijk.

Shutterstock

6. Barcelona

Je komt er op iedere straathoek een kunstwerk tegen dat je even doet stilstaan en op de Rambla houden de obers je eveneens tegen, maar Barcelona heeft nog zo veel meer te bieden dan een eigenzinnig straatbeeld. Een culturele miljoenenstad in een warm klimaat die kilometers strand aanbiedt aan haar bezoekers? Je vindt maar weinig dergelijke steden op amper anderhalf uur vliegen vanuit Brussel. De Spaanse kuststad combineert prachtige gebouwen van de stadsarchitect Gaudi met lange esplanades waar de paella’s worden opgediend al waren het dame blanches aan de Belgische kust.

In plaats van aan te schuiven in de ellenlange wachtrijen voor La Sagrada Familia en Park Guëll, kan het geen kwaad om de berg te beklimmen die uit de zee lijkt te komen voor de stad. Je ziet er dan wel niet de bijzondere binnenkant van La Sagrada Familia, maar je hebt er een spectaculair uitzicht op de zesde grootste stad van Europa.

Shutterstock

7. Dublin

Of je nu gaat voor de Guinness of om Saint Patrick’s Day, de lokale bevolking zal je met open armen ontvangen. Dublin heeft een verrassend jonge bevolking, waarbij meer dan de helft jonger dan 25 is. Het mag dan ook niet verrassen dat de stad een enorm aanbod aan cafés en nachtclubs heeft, ideaal voor een weekendje weg met vrienden. Wie bij aankomst een concert wil meepikken, is in Dublin eveneens aan het goeie adres. De Ierse hoofdstad heeft een rijke muziekgeschiedenis en kan een indrukwekkend lijstje van artiesten en groepen voorleggen die in de stad hun eerste muzikale pasjes hebben gezet. Een vakje in je handbagage vrijlaten voor wat vinyl is dan ook geen slecht idee.

Shutterstock

8. Parijs

De lichtstad, de stad van de liefde, de hoofdstad van de mode,… Aan bijnamen heeft Parijs geen gebrek en hoewel de clichés er je om de oren vliegen, bekoort de Franse hoofdstad van aan Montmartre tot aan La Défense. Amélie Poulains café verwelkomt je met open armen, de straatartiesten aan Centre Pompidou tonen je hun kunnen en wie genoeg geduld heeft kan zich laten vereeuwigen op Place du Tertre. 

Nadat je voor de eerste keer de Eiffeltoren hebt beklommen, kun je uitrusten in Les Tuileries, al dan niet om daarna het Louvre te bezoeken. Onder andere de Mona Lisa en de Kantwerkster van Vermeer wachten er op je. Zij die liever Parijs bij valavond ontdekken, kunnen altijd terecht in de studentenbuurt rond de Sorbonne. Gezellig tafelen in het Quartier Latin is een must en onderhandelen over de prijs van je eten is er een nationale sport geworden. Ideaal om wat honger op te wekken!

Shutterstock

Als u graag een diepe indruk wilt maken, hoeft nu niet verder te zoeken dan de Prismo II hardschalige koffer. American Touristers lichtste polycarbonaat kofferlijn is uitgerust met een diamanttextuur die bescherming biedt tegen krassen.

Ga naar de site

Meer
Lees meer...