8 dingen die je nog niet wist over Netflix-serie ‘Sense8’

Wij hebben de 12 afleveringen er al even doorgejaagd – bingen en pizza bestellen op zondagavond, weet je wel – en we moeten nu dus vol ongeduld wachten op het tweede seizoen. Dat komt er, dat is ondertussen bevestigd, maar is nog niet voor meteen. In tussentijd hebben we nog wat weetjes over dat eerste seizoen. Want weetjes kan je nooit genoeg hebben.  

De Wachowski’s – die van The Matrix – staan niet meteen bekend om hun bescheiden filmprojecten. Voor Sense8 filmden ze in negen wereldsteden, wat als een logistieke nachtmerrie klinkt. Het is dus ook vooral op dat vlak dat er interessante weetjes te rapen zijn.

1. 9 wereldsteden voor 8 Sensates

De acht is alomtegenwoordig in Sense8. Niet alleen zit er een mooie 8 in de titel van de serie, maar de protagonisten zijn er ook weer acht. En toch is er in negen wereldsteden gefilmd voor Sense8: San Francisco, Mexico City, Reykjavik, Mumbai, Chicago, Seoul, Berlijn, Nairobi en Londen.

2. Grensverleggend

De regisseurs van de serie zijn gelinkt aan locaties in plaats van aan de afleveringen zoals bij andere reeksen. In elke aflevering zijn er beelden te zien van acht landen. Dat betekent dat er meerdere regisseurs meewerken aan elke aflevering.

De Duitse Tom Tykwer werkte al samen met de Wachowski’s voor hun project Cloud Atlas – ook al zo ambitieus – maar hij maakte eerder ook naam met de cultfilm Lola Rennt (1998). Het was Tykwer die bijvoorbeeld verantwoordelijk was voor de productie in Nairobi en Duitsland. De Wachowski’s daarentegen richtten zich onder andere op Chicago, San Francisco en Ijsland.

3. Vier vluchten rondom de wereld

Omdat er in negen wereldsteden geschoten is, heeft de cast ook heel wat vliegkilometers afgelegd om dat allemaal rond te krijgen. Het gebeurde immers regelmatig dat één scène begon in een bepaalde stad, maar eindigde in een totaal andere stad, aan de andere kant van de wereld. Het totaal aantal gevlogen kilometers zou gelijk zijn aan vier reizen rond de wereld: zo’n 100.000 mijl of 160.934,4 kilometer.

4. Personage naar locatie

De meeste leden spelen een personage uit het land waar ze oorspronkelijk vandaan komen. “We wilden dat elke stad zijn eigen personage werd”, zegt Grant Hill, een van de uitvoerende producenten. Zo speelt Max Riemelt, geboren in Berlijn, de rol van Wolfgang, een Sensate uit Berlijn. Tuppence Middleton die Riley speelt, een Engelse, is het Britse verhaal binnen Sense8. En Tina Desai, een bekende actrice uit India, is te zien als Kala, de Sensate uit Mumbai. Hiermee wilden de producenten de serie zo authentiek mogelijk maken.

5. “Nog nooit gezien”

Het concept van Sense8 kwam een aantal jaren geleden tot ontwikkeling dankzij overleg tussen uitvoerende producenten Straczynski en de Wachowski’s die hun eerste project voor tv wilden voorbereiden. Ze wilden iets doen met thema’s als evolutie en verbondenheid. Daar kwamen nog thema’s bij als identiteit en gender. Ze wilden iets maken wat nog nooit eerder gezien was.De filmachtergrond van de Wachowski’s en de televisieachtergrond van Joe Straczynski leverde Sense8 op.

6. Tv-debuut voor Daryl Hannah

Ze schitterde in onder andere films als Blade Runner en Kill Bill waarin ze met verve gestalte gaf aan Elle Driver, degene met het ooglapje. En hoewel ze hier en daar in een tv-film meespeelde, is het voor het eerst sinds de start van haar carrière in 1978 (toen ze 18 was) dat Daryl Hannah een rol in een televisieserie vertolkt. Ze speelt Angelica, de persoon die de acht Sensates met elkaar verbindt en daarom gezien wordt als de ‘moeder’ van deze acht.

7. Toch 12 afleveringen

In eerste instantie zouden er maar 10 afleveringen zijn van het eerste seizoen. De producenten kregen de flexibiliteit het seizoen iets te verlengen. Uiteindelijk zijn het 12 afleveringen geworden, omdat de producenten dachten het verhaal zo beter over te kunnen brengen.

8. Die prachtige begingeneriek? Dank aan de huurauto

Voor de begingeneriek zijn heel wat kilometers afgelegd met de huurauto door Karin Winslow, de vrouw van Lana Wachowski. Zij was één van de producenten van Sense8, huurde een auto om alle acht landen af te reizen en verzamelde zo meer dan honderd shots. Het doel was om eropuit te gaan en de landen te beschrijven met wat je ziet; de nuances, het typische eten, het gevoel dat de omgeving met zich meebrengt en wat de mensen daar precies doen.

Bron: Netflixinbelgie.be

Meer
Lees meer...