8 simpele manieren om te minderen met suiker

8 simpele manieren om te minderen met suiker

De meeste mensen eten veel suiker en dat heeft meerdere redenen. Je wil je energie op peil houden, je lust graag zoetigheden of je hebt gewoon niet door dat je te zoet eet. Als je even in het oog houdt hoeveel suikers je binnen speelt per dag, merk je al snel dat het te veel is. Probeer anders met deze punten rekening te houden en je zal zien dat je minder zin zal hebben in zoetigheden.

1. Drink water met appelazijn

Volgens heel wat studies is appelazijn een klein wondermiddeltje dat zorgt voor een betere werking van je lichaam. Het enige nadeel is dat het een slechte smaak heeft en het zeker geen vervanging is van een glas water of cola. Maar als je het verdunt met water, heb je geen last van de vieze smaak.

Diëtist Jessica Sepel raadt in The Independent aan dat je maar een theelepel of twee moet doen in een fles water. Hierdoor zal je zin in suiker minderen. Volgens een publicatie in Journal of Functional Foods zou zo’n dagelijkse inname zelfs je bloedsuikerspiegel neutraliseren.

Daarnaast zorgt appelazijn ook nog voor heel wat andere voordelen. Denk maar aan een mooie huid, gezonder haar en betere spijsvertering. Voor mensen die willen afvallen kan appelazijn ook helpen bij gewichtsafname.

2. Eet op regelmatige tijdstippen

Het is heel belangrijk om je te houden aan vaste momenten om te eten. “Het eten van je maaltijden met regelmatige pauzes zorgt ervoor dat je verzadigd blijft”, zegt Sepel, de schrijfster van het boek Living the healthy life. “Door je te houden aan drie maaltijden per dag met zo’n twee gezonde snacks tussendoor, zal je waarschijnlijk een hele dag voldaan zijn.”

3. Gebruik meer citroensap

Volgens David Williams, een medisch onderzoeker en biochemicus, zouden een paar eetlepels citroensap per dag de stijging van de bloedsuikerspiegel met acht tot twaalf procent kunnen verminderen. Gewoon in verschillende gerechten wat citroensap toevoegen aan je gerechten, zoals vis, salades en geroosterde groenten.

4. Eet ’s ochtends fruit

Voldoende fruit eten, is heel belangrijk. Maar het moment waarop je het eet is ook van belang. “Door mijn klinische ervaring weet ik dat fruit eten in de namiddag ervoor kan zorgen je meer zin krijgt in suikers”, legt de diëtiste uit. Volgens haar mindert de zin in suikers als je ’s ochtends fruit eet.

5. Snack lekker én gezond

We grijpen heel snel naar ongezonde snacks uit gemakzucht. Een stukje chocolade of een zakje chips openen is heel makkelijk. Maar toch zou je hiermee moeten minderen want er zit ongelofelijk veel suiker in. Probeer daarom meer gezonde snacks in je tas te steken, zoals noten, een stuk fruit, een potje fruitsla of kerstomaatjes. Keuze genoeg!

6. Proteïnen en goede vetten

Volgens Sepel zouden voldoende proteïnen er ook voor zorgen dat je minder zin hebt in suikers. Denk maar aan rood vlees, kip, vis, avocado en kokosolie.

7. En ook magnesium is belangrijk

Door voldoende magnesium in te nemen, zorg je voor een neutrale bloedsuikerspiegel. Je vindt magnesium in heel wat voedingsmiddelen zoals amandelen, zwarte bonen, cashewnoten en spinazie. Je kan magnesium ook innemen als supplement in een pilletje.

8. Denk af en toe ook aan vezels

Vezels doen veel meer dan helpen bij de spijsvertering. “Ze zorgen ervoor dat je na elke maaltijd verzadigd blijft, waardoor je niet impulsief naar een zoete traktatie zal grijpen”, zegt Sepel. “Geniet daarom van groene bladgroenten, volle granen (zoals quinoa, bruine rijst en gierst) en laag-GI (Glycemische Index, nvdr.) groenten zoals pompoen en zoete aardappel.”

iStock

Gesponsorde artikelen