8d-muziek zit in de lift dankzij Billie Eilish: dit is hoe het werkt

8d-muziek terug populair dankzij Billie Eilish- dit is hoe het werkt
Isopix/Pixabay

De laatste dagen wordt het internet overspoeld met 8d-versies van allerlei wereldhits. Het fenomeen bestaat al lang, maar sinds de 8d-versie van het nummer Ilomilo van Billie Eilish is het weer gigantisch populair. In die versies lijkt het alsof je midden op de dansvloer staat, ook al zit je nu thuis in quarantaine. De perfecte remedie tegen verveling dus.

Op YouTube zijn er al verschillende accounts die zich bezighouden met de 8d-technologie, maar sinds kort lijkt het fenomeen weer aan een opmars bezig te zijn. Het internet herontdekte Ilomilo van Billie Eilish, een nummer dat is opgenomen in 8d. Sindsdien gaan de kijkcijfers van andere nummers in 8d ook weer de hoogte in.

Hoe werkt het?

Bij een 8d-versie van een lied lijkt het alsof je midden in een dancing staat, met de artiest gewoon naast je. Het effect komt wel enkel tot uiting wanneer je echt luistert met een koptelefoon of oortjes, zodat het geluid beter en directer binnenkomt. Het meest opmerkelijke is dat het lijkt alsof je niet langer met je oren luistert, maar met je hersenen. Het doet ons een beetje denken aan ASMR.

8d is geen nieuwe technologie, maar gewoon een techniek die op een audio kan toegepast worden. Het maakt gebruik van panning tussen je linker-en rechteroor waardoor het lijkt alsof de muziek en het geluid ertussen zweeft. Daardoor beleef je het vaak als muziek die rond je heen draait. Het geluid speelt met je hersenen, en daardoor komt het lied soms ineens van achter je en niet meer uit je koptelefoon.

Van alles wat

De versie van Billie Eilish werd vorige week weer massaal gedeeld via WhatsApp, maar ook andere genres en versies passeren de revue. Het lijkt alsof mensen het bestaan van het effect hebben herontdekt. Ondertussen komen er alsmaar meer video’s bij van recente songs. Dit zijn een aantal van onze favorieten.

The Weeknd – Blinding Lights

Hans Zimmer – Time

Zac Efron en Zendaya – Rewrite The Stars

Lewis Capaldi – Someone You Loved

Gesponsorde artikelen