De ASMR-trend: gefluister en getokkel om je in slaap te wiegen

Krijg je ook een prettig en tintelend gevoel als je gefluister in een microfoon hoort: die reflex heet ASMR. Tikken op je smartphone of luid geknabbel daarvan zijn honderden video’s online te vinden. Waarom doen mensen dat? Het geeft een rustgevend gevoel en je wordt er kalmer van. Je hart gaat er zelfs trager van slaan. Steeds meer mensen bekijken het in hun vrije tijd want  het is een ware hype!

Gefluister of mondgeluidjes vindt de ene persoon heel storend terwijl de andere dat dan weer heel aangenaam en rustgevend vindt. ASMR, Autonomous Sensory Meridian Response, wekt namelijk niet bij iedereen dezelfde effecten op. Maar uit onderzoek blijkt dat deze toch wel eigenaardige zachte geluiden je angst doen afnemen en een rustgevend gevoel kunnen bezorgen.

Dit is een ASMR-video:

Voor het slapengaan

Ook al ervaar je niet zoveel effect na het bekijken van een ASMR-video, dan is het nog steeds niet slecht om deze geluiden toch eens te beluisteren. Het zou je bijvoorbeeld ook makkelijker in slaap doen vallen of je op zijn minst toch een beetje lichter in je hoofd maken. ASMR kan eigenlijk op twee manieren werken: enerzijds werkt het als white noise en luister je puur om tot rust te komen, anderzijds geeft het je net dat bevredigende gevoel om hier verder naar te blijven kijken.

Of ASMR nu echt een effect heeft op je gezondheid heeft onderzoek nog niet kunnen bevestigen, hoewel een onderzoek aan de universiteit van Sheffield in 2018 wel al heeft kunnen aantonen dat tijdens het kijken van een ASMR-video je hartslag daalt met 3,14 slagen per minuut.

Slapen op deze manier zorgt ervoor dat je beter uitgerust bent.

Techniek

Letterlijk staat ASMR voor Autonomous Sensory Meridian Response wat dus slaat op het gevoel dat je ervaart wanneer je kijkt en luistert naar gefluister, getik en gekraak. Dat sensatiegevoel wordt bijvoorbeeld ook opgewekt bij het luisteren naar iemand die kleurt of wanneer je een schilderij heel aandachtig bekijkt. Soms gaan ASMR-YouTubers nog een stapje verder en verkleden ze zich in een ander personage zoals een verpleegster of een grimeur die jou graag een handje helpen doorheen hun video.

13-jarige Youtuber fluistert in je oor in een politiepakje en gaat viraal. Is dat niet een beetje raar?

Youtubers

Deze hype is zeer populair op YouTube en enkele ASMR-YouTubers doen het extra goed. ‘ASMR-Darling‘, een meisje uit de Verenigde Staten, is onder andere een uitblinkertje. Zij maakt geluiden door bijvoorbeeld op haar microfoon te tokkelen met haar make-up borstel of stukjes plakband hieraan vast te kleven. Klinkt eigenaardig maar het werkt. Toch?

Meer
Lees meer...