Thee, het is een van de populairste drankjes ter wereld. De kans is dan ook groot dat jij af en toe – of zelfs dagelijks – een kopje drinkt. Dit is wat je erover moet weten.
1. Kruidenthee is geen echte thee
Veel mensen zeggen dat ze thee drinken, terwijl het eigenlijk gaat om een tisane of kruidenthee. Om te kunnen spreken van thee, moeten er immers bladeren van de theestruik in zitten. Veel van de brouwsels in de supermarkt zijn slechts een combinatie van kruiden. Denk maar aan brandnetel, rooibos, kamille, kaneel en citroen.2. Alle echte thee komt van één plant
Zowel zwarte, groene, witte als oolongthee worden gemaakt van dezelfde plant: de hierboven vermelde theestruik of Camellia sinensis. De verschillen tussen die theesoorten zijn dus een gevolg van de verwerkingsmethode, niet van de gebruikte plant.3. Een kopje thee bevat minder cafeïne dan een tas koffie
Om een keuze te maken tussen koffie en thee, wordt vaak het cafeïnegehalte vergeleken. Thee komt er vaak slecht uit, maar dat is omdat de hoeveelheid cafeïne in theebladeren vergeleken wordt met een vergelijkbaar gewicht koffiebonen, terwijl de benodigde hoeveelheid om thee en koffie te maken totaal verschillend is. Volgens onderzoek zit er in een gewoon kopje koffie 95 à 200 milligram cafeïne, een kopje zwarte thee bevat 14 à 61 milligram.
Veel mensen denken dat er in groene thee geen cafeïne zit, maar ook dat klopt niet: deze soort bevat 24 à 40 milligram thee. Zelfs cafeïnevrije thee kan trouwens nog tot 12 milligram cafeïne bevatten.
4. Je kunt de cafeïne (deels) weghalen
Je hebt misschien al gehoord dat het vrij makkelijk is om cafeïne uit thee te halen. Volgens sommigen moet je de thee gewoon 30 seconden laten trekken, het eerste brouwsel weggooien en dan met hetzelfde theezakje of theebladeren opnieuw beginnen. Zo simpel is het echter niet.
Volgens onderzoek moet je de eerste thee minstens 10 minuten laten trekken om 90 procent van de cafeïne te verwijderen. Na een kwartier zou alle cafeïne weg kunnen zijn, maar overblijfselen zijn natuurlijk wel mogelijk.
5. L-theanine in thee helpt je te ontspannen
De cafeïne in thee kan een stimulerend effect hebben, maar je voelt het toch minder hard dan bij koffie. Dat komt omdat thee ook L-theanine bevat en dat heeft een kalmerend effect op het brein. Volgens studies helpt het je ontspannen, zonder dat je er slaperig door wordt. Andere onderzoeken beweren dat het je geheugen een boost geeftt, je bewuster maakt voor je omgeving én stress vermindert.6. Thee is gezond
Thee begon in het oude China als een gezondheidsdrankje, dus is het niet verrassend dat veel onderzoekers de mogelijke gezondheidseffecten van thee analyseerden.
Verschillende studies ontdekten dat thee verschillende gezondheidsvoordelen biedt: het beschermt je botten, kan helpen om diabetes te voorkomen, beschermt je tegen kanker, geeft een boost aan je metabolisme, enzovoort. Bovendien bevat thee een heleboel gezonde antioxidanten, helpt het om je lichaam te hydrateren en is het daarom ook goed voor je huid. Ook je tanden zouden er goed mee zijn.
Let wel: alles hangt natuurlijk af van de soort thee die je drinkt.
7. Of toch niet zo gezond?
Helaas zijn de studies niet unaniem, zoals in heel wat andere gevallen. Uit een studie waarin duizenden mannen gedurende 37 jaar werden gevolgd, bleek dat de fervente theedrinkers meer kans hadden om prostaatkanker te ontwikkelen.
Toch hoef je niet meteen te vrezen, want uit een ander onderzoek bleek exact het omgekeerde. Wetenschappers stelden daar vast dat de catechines in groene thee zelfs een voordelig effect hadden voor mannen met een geschiedenis van prostaatkanker. Andere studies vonden dan weer helemaal geen effect.
8. Thee kan schadelijke stoffen bevatten
Andere wetenschappers hielden zich bezig met de vraag of er schadelijke stoffen in theebladeren kunnen zitten, en de resultaten zijn niet echt geruststellend. Zo werd in verschillende Braziliaanse groene en zwarte theesoorten een hoge concentratie aluminium en fluoride gevonden. Dat eerste zou volgens sommige wetenschappers kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van Alzheimer, terwijl de hoge hoeveelheid fluoride kan leiden tot tandfluorosis of -verkleuring. Dit laatste zou echter vooral een probleem vormen bij kinderen.
Het is wel zo dat die schadelijke stoffen vooral gevonden worden in de goedkopere samengeperste thee, die je vindt in de vorm van theeblokken. Tegenwoordig worden die echter zelden gebruikt.
9. Thee is het tweede populairste drankje ter wereld
Hoewel je het misschien niet zou zeggen op basis van onze koffieconsumptie, moet thee enkel water laten voorgaan qua populariteit. Dat komt natuurlijk omdat het zo populair is in de Verenigde Arabische Emiraten, Marokko, Groot-Brittannië, China, Japan en India. Maar ook steeds meer mensen hier drinken het, meestal als een alternatief voor koffie.
Santé!