Eerste ‘Harry Potter’ levert recordbedrag op: “Zeldzaam exemplaar”

Een eerste druk van het boek Harry Potter en de Steen der Wijzen heeft bij een veiling in Amerika ruim 471.000 dollar (418.000 euro) opgebracht. Het is een record voor een moderne roman, zegt veilinghuis Heritage Auctions. “Het is een zeldzaam exemplaar.”

Het gaat om een Engelse uitgave van Harry Potter and the Philosopher’s Stone waarvan maar 500 exemplaren zijn gedrukt, zegt het veilinghuis. Het boek heeft een harde kaft met illustratie in kleur. De meeste van deze boeken kwamen terecht in bibliotheken in het Verenigd Koninkrijk.

Volgens Heritage Auctions is het boek ‘magisch, ongelofelijk helder en haast maagdelijk’. 

Weinig op de markt

Er komen er maar weinig op de markt, weet Arne Steenkamp, eigenaar van het Leidse veilinghuis Burgersdijk & Niermans. Tel daarbij op de populariteit van de Harry Potter-boeken en je hebt goud in handen. “Je hebt maar twee superfans nodig die zo idolaat zijn dat ze bereid zijn om zoveel te betalen”, aldus Steenkamp. Ook al laten ze zich daarbij soms verblinden door hebzucht.

Hoge veilingprijzen voor moderne boeken komen wel vaker voor, zegt de kenner. 400.000 dollar is veel, maar de prijzen kunnen aardig oplopen. Wordt het nog ouder, dan kan het zelfs meer dan 1 miljoen opleveren. Zo werd er voor een eerste druk van het boek Frankenstein uit 1818 zo’n 1,17 miljoen dollar (ruim 1 miljoen euro) betaald.

Hoge prijzen trend?

Zijn die hoge prijzen een trend? “Het geld zoekt zijn weg”, zegt Steenkamp. Het feit dat de rente laag is op dit moment helpt wellicht, maar voor schaarse waren wordt hoe dan ook veel geld neergeteld. “Ik durf niet te zeggen of het ook een goede investering is.” Zo’n prijs hangt ook samen met de mode.

De nieuwe eigenaar, een Amerikaan die zijn identiteit niet bekend wil maken, wil het in elk geval dolgraag hebben. Steenkamp denkt ook dat als er nog een op de markt verschijnt, er weer een hoog bedrag zal worden betaald. Als het er maar niet te veel zijn. “Dit boek gaat waarschijnlijk niet gelezen worden.” Het is ‘voor de heb’.

Gekkigheid

Jacco Scheper van Heritage Manager van Auctions Europa zegt dat er al het hele jaar veilingrecords worden gebroken. “Mensen hebben meer te besteden en weten van gekkigheid soms niet wat ze anders met hun geld moeten”, zegt hij.

In april werd er een houten stoel geveild waar schrijver J.K. Rowling haar eerste twee Harry Potter-boeken op schreef. Het bracht 394.000 dollar op (ruim 349.000 euro).

Nieuwe beleggen

Volgens Scheper is het een soort nieuwe manier van beleggen, veiligstellen van geld. “Mensen hebben minder vertrouwen in hun euro’s of dollars op de bank.” Is een boek waardevast? Dat is de vraag, zegt de kenner. Maar alle media-aandacht helpt, omdat mensen over de hele wereld nu weten wat het waard is.

Hoe meer mensen er op de veiling komen, hoe meer de prijs wordt opgedreven. “Leeftijd zegt lang niet alles over de waarde”, aldus Scheper. Het gaat om vraag en aanbod. Zo kan een zeldzaam Pokémonplaatje ook een miljoen opleveren, weet hij. Het zijn superfans en verzamelaars die dat ervoor betalen.

Steen der Wijzen

De Steen der Wijzen is het eerste deel uit de serie van de Britse auteur J.K. Rowling over de tovenaarsleerling Harry Potter. Andere eerste drukken van de serie brachten op veilingen nooit meer dan 138.000 dollar op. De aanvangsprijs op de veiling donderdag was 70.000 dollar.

De boeken van Harry Potter zijn in meer dan tachtig talen vertaald en wereldwijd zijn er meer dan 500 miljoen verkocht.

Meer
Lees meer...