Gemeenschapsonderwijs adviseert om eindexamens te schrappen: wel tweede kans voor wie niet slaagde

GO!, de koepel van het gemeenschapsonderwijs, raadt zijn scholen aan om dit schooljaar geen eindexamens meer te organiseren. Dat laat topvrouw Raymonda Verdyck weten aan onder meer de VRT. Daarmee gaat ze in tegen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Hij had eerder aangegeven wel examens te willen op het einde van het schooljaar. Het katholiek onderwijs reageert dat het niet zo’n advies zal uitsturen en wil scholen autonoom laten beslissen over het al dan niet organiseren van examens.

Aangezien er nog maar een beperkte onderwijstijd overschiet, stuurt GO!, de koepel van gemeenschapsonderwijs, het advies uit om op het einde van het schooljaar geen eindexamens meer te organiseren. “Het veld was vragende partij, onze collega’s wilden helderheid en duidelijkheid. We hebben dit samen overlegd”, zegt GO!-topvrouw Raymonda Verdyck.

Dit betekent echter niet dat elke leerling uit het gemeenschapsonderwijs zonder meer een A-attest krijgt en naar het volgende jaar mag overgaan. Leerlingen zullen beoordeeld worden op basis van zogenoemde “permanente evaluatie”. Leerlingen die de doelen voldoende hebben bereikt, ontvangen bij het begin van de zomer een A-attest. Leerlingen bij wie getwijfeld wordt over een B- of een C-attest, zullen dat pas te horen krijgen in augustus. Ze krijgen in de zomerperiode nog ondersteuning en zo de kans op een eerlijke evaluatie in augustus.

Verdyck bevestigt dat het gemeenschapsonderwijs in het sociaal overleg aan het nadenken is over de zomerscholen.

(Impact van coronavirus op Telenet en Proximus blijft beperkt.)

Katholiek onderwijs volgt niet

EPA

Het katholiek onderwijs zal niet zo’n advies uitsturen. Dat laat katholiek onderwijs-topman Lieven Boeve weten. De beslissing ligt bij de scholen zelf. “We raden klassenraden aan om te kijken of ze over voldoende informatie beschikken om een beslissing te maken”, zegt Boeve. “Ook als het dossier beperkter is, maar toch volledig, kunnen klassenraden een beslissing maken.”

Het katholiek onderwijs roept wel op tot voorzichtigheid indien er twijfel is over de veiligheid, gelet op de coronacrisis. “We hopen ook voor zoveel mogelijk leerlingen al in juni te kunnen aangeven waar ze staan”, klinkt het. “Zo kunnen leerlingen en ouders zich al informeren voor het vervolg van de schoolloopbaan.”

(Oxford begint met testen van coronavaccin op mensen: productie voor de winter klaar.)

Weyts vindt evaluatie nuttig

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zegt opnieuw dat “één of andere vorm van evaluatie zinvol kan zijn”. Dat kan volgens de minister enerzijds zinvol zijn om de leerlingen geboeid te houden. “Als je nieuwe leerstof geeft en je zegt bij voorbaat dat er niet geëvalueerd wordt, dan dreigen leerlingen af te haken”, zegt Weyts.

Anderzijds denkt Weyts ook dat aan de hand van evaluatie eventuele leerachterstand kan worden gedetecteerd: “Zo kan je er iets aan kan doen. Zonder evaluatie is dat al een heel stuk moeilijker.”

Weyts zegt ook dat scholen zelf mogen beslissen over hun evaluaties. Hij wijst op de “grondwettelijke vrijheid van onderwijs”: “Dat wil zeggen dat niet de minister en niet de koepel, maar de scholen zelf beslissen over evaluaties.” 

(Blankenberge gaat toegangspoortjes plaatsen bij winkelstraten en legt alle beslissingsmacht bij politie.)

Meer
Lees meer...
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.

Additionally, a 403 Forbidden error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.