Coronavirus: 80 nieuwe overlijdens en 59 nieuwe hospitalisaties, “heel positieve trend”

De afgelopen 24 uur zijn 80 mensen in België overleden door het nieuwe coronavirus. Dat blijkt uit de persconferentie van het federaal crisiscentrum. Het gaat om 41 sterfgevallen in de ziekenhuizen en 39 in de woonzorgcentra. 59 nieuwe coronapatiënten werden in het ziekenhuis opgenomen. 

Momenteel liggen 655 patiënten op de afdelingen intensieve zorgen, een daling van 19. Er liggen nu 3.044 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Dat is ongeveer de helft van de piek op 7 april.

“We zitten al twee dagen onder de 100 hospitalisaties, dat is heel goed nieuws. De trend is heel positief”, klinkt het bij viroloog Steven Van Gucht. Wel waarschuwt hij dat er bij het cijfer van de overlijdens mogelijk sprake is van een ‘weekendeffect’.” Sinds gisteren mochten 69 coronapatiënten de ziekenhuizen verlaten. 

(Coronamaatregelen in ons land versoepeld: Dit mag vanaf vandaag.)

Andere gezondheidsklachten

EPA

Het Crisiscentrum wou op de persconferentie nog twee belangrijke boodschappen meegeven. Ten eerste vrezen experts dat mensen met gezondheidsklachten te lang wachten om de huisarts of hulpdiensten te contacteren, onder andere bij verontrustende symptomen zoals pijn in de borst of bloedverlies in de stoelgang. “Neem dan contact op met de huisarts”, stel Van Gucht. “Als het nodig is, kan hij u ontvangen in zijn praktijk. U kan ook contact opnemen met de apotheker of voor dringende medische zorg naar 112 bellen.”

Van Gucht legde ook uit hoe mondmaskers gebruikt moeten worden.

(Jokari-tennis in de Wetstraat: hoe hard De Wever en Magnette ook kloppen, de bal komt terug.)

“Virus verzwakt maar niet uitgeteld”

EPA

“De afgelopen weken zijn we erin geslaagd om de kracht van het virus te verminderen: in de komende weken zullen we stap voor stap onze veilige omgeving gradueel uitbreiden en dat zowel in het professioneel leven als het privéleven”, zei crisiscentrum-woordvoerder Yves Stevens.

“Voor sommigen gaat het te langzaam en dat is begrijpelijk. Het blijft echter noodzakelijk om de maatregelen te blijven naleven. Het is duidelijk dat het virus is verzwakt, maar het is nog niet uitgeteld. De komende weken en maanden zal het virus nog gevaarlijk smeulen en een klein vonkje kan het doen opflakkeren.”

(Al in december besmetting in Frankrijk, ‘patient zero’ wellicht nog veel eerder.)

Breder testen 

Van Gucht zei ook dat het de bedoeling is om voortaan niet mensen uit risicogroepen of de zorgsector te testen: “Sinds vandaag willen we alle mogelijke gevallen in de algemene bevolking testen. Mensen die verdachte symptomen vertonen, worden bij voorkeur getest.”

“Zij moeten telefonisch contact opnemen met de huisarts. Die kan dan beslissen om een test voor te schrijven. Dat betekent dat het aantal testen de komende dagen waarschijnlijk sterk gaat verhogen.”

Meer
Lees meer...