Coronavirus: al in december besmetting in Frankrijk, ‘patient zero’ wellicht nog veel eerder

In Frankrijk werd op 27 december al een patiënt opgenomen in het ziekenhuis bij wie nu blijkt dat het ging om een besmetting met het coronavirus. Dat is nu pas vastgesteld na een test op een monster dat in die tijd afgenomen werd. Dat meldt de Franse nieuwszender BFM TV. Eigenlijk werden de eerste coronabesmettingen bij onze zuiderburen pas een maand later officieel vastgesteld.

EPA

De patiënt in kwestie werd op 27 december met een ernstige longontsteking opgenomen in het ziekenhuis Jean Verdier, niet ver van Parijs. De man testte toen negatief op een PCR-test voor griep. Pas een aantal weken later ging de coronacrisis in Frankrijk van start. De epidemie woedde – voor zo ver we wisten – in december enkel in China met de stad Wuhan als epicentrum.

Dokter Yves Cohen laat weten alle PCR-tests opnieuw bekeken te hebben bij patiënten die in december en januari in het ziekenhuis opgenomen werden met een longontsteking. Van de 24 patiënten bleek er één geval van Covid-19 te zijn.

(Coronamaatregelen in ons land versoepeld: Dit mag vanaf vandaag.)

Niet in China geweest

EPA

Deze patiënt was twee weken lang ziek, maar intussen weer helemaal gezond. Ook zijn twee kinderen raakten besmet en zijn intussen weer kerngezond. Zijn echtgenote werd niet ziek en het is niet geweten of ze besmet raakte met het coronavirus.

De patiënt had naar eigen zeggen geen reis naar China gemaakt. Dat doet artsen en specialisten vermoeden dat de man niet de eerste coronapatiënt was in Frankrijk. Dokter Cohen roept op om de negatieve PCR-tests uit december en januari bij mensen met een longontsteking opnieuw te doen.

Wellicht niet bij ons

De kans zit er dik in dat het virus toen al op redelijk grote schaal circuleerde in Frankrijk, maar of dat in België het geval was, is nog maar zeer de vraag. Ook het laboratorium van de KU Leuven nam oudere negatieve PCR-tests opnieuw onder de loep. Het gaat om minstens 500 afgenomen monsters. Viroloog Marc Van Ranst laat aan de VRT weten dat er uiteindelijk geen Covid-19-geval bij was.

Meer
Lees meer...