Coronavirus: hospitalisaties zakt onder symbolische grens van 100, 79 nieuwe overlijdens

De neerwaartse trend zet zich verder in de nieuwe coronacijfers. De afgelopen 24 uur werden 77 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. 99 coronapatiënten mochten de Belgische ziekenhuizen verlaten. Daarnaast vielen 79 doden door het coronavirus. Het is voor het eerst dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames zakt onder de symbolische grens van 100 per dag. De dalende curve is goed nieuws voor de geplande exit uit de lockdown. Morgen gaat de eerste fase daarvan van start. Momenteel staat de dodentol door het coronavirus in ons land op 7.844 mensen.

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is gezakt onder de symbolische grens van 100. Van de 79 sterfgevallen vielen er 44 in de ziekenhuizen en 35 in de woonzorgcentra. Zo’n 54 procent van de dodelijke slachtoffers viel in de woonzorgcentra, ongeveer 46 procent in de ziekenhuizen. Dat blijkt uit de informatie van het federaal crisiscentrum.

Daarnaast is er nog goed nieuws: ook het aantal patiënten op de afdelingen intensieve zorgen blijft dalen. Momenteel liggen 674 coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorgen. Dat zijn er 15 minder dan gisteren.

Afbouw lockdown

EPA

De dalende curve van de coronacijfers is goed nieuws voor de afbouw van de coronamaatregelen. Morgen treedt daarvan de eerste fase in werking. Eind april had viroloog Marc Van Ranst, die mee de regering adviseert in het kader van de coronacrisis, nog gezegd dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames onder de symbolische grens van 100 moesten zakken voor er sprake kon zijn van een versoepeling van de lockdown.

Vanaf maandag 4 mei mag er weer meer buiten gesport worden met in totaal maximaal drie personen. Ook start het bedrijfsleven stilaan weer op en mag er opnieuw de auto genomen worden om naar een bos te rijden of te gaan sporten. Daarnaast wordt ook een ritje maken met de motor weer toegelaten.

Minderheidsregering

EPA

Premier Sophie Wilmès (MR) hoopt dat de volmachten voor haar regering na juni niet meer nodig zijn. Dat meldt onder meer de VRT. Dat zou betekenen dat de coronacrisis grotendeels onder controle is. Na september houdt het vertrouwen in de regering vanuit het parlement definitief op. Wilmès wijst erop dat de volmachten weinig democratisch van aard zijn. Ze hoopt dat er tegen september een échte regering gevormd kan worden. In de minderheidsregering Sophie Wilmès zitten de partijen MR, Open Vld en CD&V.

N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat zijn partij na het aflopen van de volmachten opnieuw wil onderhandelen over een volwaardige regering. N-VA is ook bereid om opnieuw met de PS te onderhandelen. De Wever ziet dat naar eigen zeggen als “de enige mogelijkheid voor een regering die krachtig kan besturen in het hele land”. De Wever herhaalt de oproep voor een Vlaams front. Een regering met PS en Ecolo zou volgens de N-VA-voorzitter schadelijk zijn voor de welvaart van Vlaanderen.

Meer
Lees meer...