Besmette mensen zonder symptomen verspreiden het coronavirus nauwelijks

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt nu dat wie geen symptomen van het coronavirus vertoont, zelden een verspreider van het virus is. Heel wat jongere en gezonde personen die besmet raakten met het virus, vertonen nooit symptomen of slechts heel milde symptomen. Anderen ontwikkelen pas dagen na hun besmetting symptomen. Voor deze conclusie baseert de WHO zich op de data van landen die al aan gedetailleerd contactonderzoek gedaan hebben, zoals Singapore.

EPA

In april zei viroloog Steven Van Gucht nog dat personen, die met het coronavirus besmet zijn, al twee tot drie dagen voor ze de eerste symptomen krijgen, anderen kunnen besmetten. Heel wat wetenschappers lieten weten ongerust te zijn, omdat het virus zo zeer moeilijk beheersbaar lijkt.

Heel wat jongere en gezonde coronapatiënten ontwikkelen nooit symptomen of slechts milde symptomen. Voor die personen, en vooral de meer kwetsbare mensen in hun omgeving, is dit dus erg goed nieuws.

“Hoewel de asymptomatische verspreiding kan worden voorkomen is dit niet de belangrijkste manier is waarop het virus wordt overgedragen”, laat de WHO weten aan de Amerikaanse omroep CNBC.

(Lees hier meer over de versoepelingen van deze week.)

Contactonderzoek   

EPA

De WHO baseert zich voor deze bevindingen op de gegevens van landen die al een hele tijd aan gedetailleerd contactonderzoek doen, zoals Singapore. “Het is zeldzaam dat een persoon die geen symptomen heeft het virus daadwerkelijk doorgeeft aan een andere persoon”, zei Maria Van Kerkhove, hoofd van de afdeling voor opkomende ziekten en zoönose, tijdens een persconferentie in Genève.

Daarom raadt Van Kerkhove overheden vooral aan om geïnfecteerde mensen met symptomen op te sporen en hen in isolatie te plaatsen: “Waar we ons echt op willen focussen, is het volgen van de symptomatische gevallen. “Als we daadwerkelijk alle symptomatische gevallen zouden volgen, die zouden isoleren, hun contacten zouden volgen en die in quarantaine plaatsen, kunnen we de uitbraak drastisch verminderen.”

(Vlaamse regering verlengt steunmaatregelen voor ondernemingen.)

Toename van aantal besmettingen

EPA

Hoewel de cijfers in ons land erg goed uitzien, wint het coronavirus wereldwijd aan terrein. Viroloog Marion Koopmans waarschuwt in de Nederlandse krant Algemeen Dagblad dat het virus harder dan ooit groeit: “Het virus is nog niet uitgeraasd. De pandemie lijkt in Europa op zijn retour, maar is nog volop gaande. We zagen dat het virus opkwam in China en Azië, daarna Europa en Amerika en nu zie je het met name ook in Zuid-Amerika flink opkomen.” Koopmans adviseert de WHO sinds 2014. Momenteel staat de teller van het aantal coronabesmettingen wereldwijd op bijna 7 miljoen besmettingen. Al meer dan 400.000 mensen kwamen om door Covid-19.

Meer
Lees meer...