Overal code geel behalve aan kust: temperaturen tot 33 graden

Het KMI kondigt aan dat deze week code geel van kracht is in bijna heel Vlaanderen. In het centrum van het land wordt het overal boven de 25 graden, zelfs rond de 30 graden. Enkel aan de kust zal het frisser zijn en zal code geel wellicht niet van kracht zijn. Verschillende politiezones kondigen alvast extra controles op wildzwemmers aan.

Het wordt tijdens de komende dagen uitzonderlijk warm. Vanaf woensdag stuurt een hogedrukgebied warme lucht naar ons land. Hierdoor zal het zeer zonnig worden met maxima tussen 23 en 26 graden in de Ardennen en aan zee en tussen 26 en 30 graden elders in het land.

Ook donderdag wordt zonnig en droog weer verwacht. Lokaal kunnen er echter stapelwolken ontstaan. Het wordt 27 tot 31 graden in heel het land, enkel in de Ardennen koeler weer bij 24 tot 27 graden.

Vrijdag opnieuw zeer warm weer bij maxima tussen de 26 en 28 graden in de Ardennen en aan de zee, en 30 tot 32 graden in de rest van het land.

(Worden mondmaskers binnenkort verplicht in winkels?)

Tot 40 graden in Spanje

Pixabay

Genoeg redenen dus voor het KMI om van dinsdag tot vrijdag code geel voor de hitte af te kondigen. Code geel voor de hitte betekent dat er bij “dergelijke temperatuurwaarden maatregelen kunnen getroffen worden om oudere en zwakkere mensen te beschermen door hen meer te laten drinken en hen niet in rechtstreeks zonlicht te laten vertoeven”. Ook in een aantal andere Europese landen geldt code geel. In Spanje zal het zelfs warmer dan 40 graden worden.

(Straatfeesten Brussel: ‘I Love Techno’-oprichter pleit voor meer versoepelingen.)

Extra controles op wildzwemmers

pixabay

Ondanks de hoge temperaturen raden de Vlaamse Milieumaatschappij en de Vlaamse waterweg iedereen af om in rivieren en beken te zwemmen. Dat is namelijk enkel toegestaan op locaties die aangeduid zijn als zwemwater. De zwemzones aan de kust gaan weer open vanaf 27 juni. Dat melden de Mediahuis-kranten.

Zo is de waterkwaliteit niet altijd optimaal en zijn de Vlaamse waterlopen soms enorm ondiep, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen bij het duiken. Ook kunnen voorbijvarende schepen voor enorm gevaarlijke situaties zorgen. Zwemmen en duiken op bevaarbare waterwegen is trouwens ook wettelijk verboden.

Verschillende politiezones kondigen dan ook extra controles op wildzwemmers aan. Wie betrapt wordt in een rivier, beek, vijver of stuk zee waarin je niet mag zwemmen, gaat op de bon.

(Overheid lanceert nieuwe coronatool: bekijk hier het aantal besmettingen in jouw gemeente.)

Meer
Lees meer...