Worden mondmaskers binnenkort verplicht in winkels?

mondmasker winkel
Isopix

Steeds meer experts pleiten ervoor om mondmaskers in winkels verplicht te maken. Onder andere virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht en infectioloog Erika Vlieghe tonen zich voorstanders. Het onderwerp ligt woensdag op tafel op de Nationale Veiligheidsraad.

Het was epidemioloog Pierre Van Damme die vorige week het onderwerp aansneed en een pleidooi hield om mondmaskers te verplichten in winkels. Hij pleitte toen in Wakker op Zondag om mondmaskers op alle drukke plaatsen verplicht te maken om nieuwe uitbraken van het coronavirus te vermijden.

Steeds minder mondmaskers

Daarin krijgt Van Damme nu bijval van andere experts. “Ik zie dat winkels steeds soepeler omgaan met het maximum aantal mensen dat ze toelaten om het afstandhouden te garanderen. Het is een moeilijke spreidstand voor winkels om hun klanten weer te verwelkomen en tegelijk buiten te houden. Het mondmasker enkel sterk aanraden, lijkt bovendien niet te werken”, zegt Marc Van Ranst in De Morgen.

Dat laatste merkt ook Erika Vlieghe op. Mondmaskers zijn steeds minder te zien omdat veel mensen het idee hebben dat het ergste van de epidemie achter de rug is. Nochtans blijkt uit het buitenland dat mondmaskers cruciaal zijn om een tweede golf te vermijden. Ook in België was dat van in het begin de richtlijn en is vaak gezegd dat het dragen van mondmaskers een belangrijke rol zouden spelen als de coronamaatregelen versoepelen.

“Als promoten niet voldoende is, dan kan verplichten een logische volgende stap zijn. Het einddoel is: meer mensen met een mondmasker laten rondlopen. De kans is groot dat er een verplichting voor nodig is. Laat ons kijken hoeveel draagvlak daar voor is”, zegt ook Erika Vlieghe.

Nationale Veiligheidsraad

Vlieghe geeft als hoofd van de GEES ook advies aan de Nationale Veiligheidsraad over maatregelen die volgens experts het meest nuttig zijn. Daarna ligt de beslissing wel nog altijd bij de politici. “Het verplicht dragen van mondmaskers in winkels is nog geen officieel standpunt. Dat moet nog besproken worden”, gaat ze verder.

Toch lijkt de kans groot dat het onderwerp woensdag op het bord van de Nationale Veiligheidsraad beland. Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) liet gisteren in Het Journaal uitschijnen dat een eventuele verplichting besproken zal worden. Toch is ze daar zelf niet direct een voorstander van.

“Er zijn winkeliers die zelf verplichten om een mondmasker te dragen in de winkel. Als je dat verplicht maakt, moet er handhaving zijn. Gaan we overal een politieagent zetten om dat te controleren? Veel warenhuizen en winkels vragen om het te dragen. Een verplichting zal worden besproken op de Nationale Veiligheidsraad”, klinkt het.

Gesponsorde artikelen