Nationale Veiligheidsraad: dit staat er woensdag op de agenda

Sophie Wilmès Nationale Veiligheidsraad
Isopix

De Nationale Veiligheidsraad bespreekt woensdag enkele eerder aangekondigde versoepelingen van de coronaregels. Het gaat om maatregelen die vanaf 1 juli van kracht zouden zijn, maar nog bevestigd moeten worden.

Op de Nationale Veiligheidsraad van 3 juni is niet alleen beslist wat de voorbije weken opnieuw toegelaten is. Er kwam ook een planning op langere termijn voor verdere versoepelingen van de coronamaatregelen de komende maanden.

1 juli

De eerstvolgende versoepelingen die gepland staan, gaan van start op woensdag 1 juli. Daar komen mogelijk nog enkele extra zaken bij als de coronacijfers dat toelaten. Zo valt te horen in de entourage van premier Sophie Wilmès (MR), meldt De Morgen.

In principe mogen culturele activiteiten op 1 juli hervatten met publiek. Dan zijn er maximaal 200 mensen toegelaten. Hetzelfde geldt voor cinema’s. Ook bij religieuze erediensten mogen vanaf die dag tot 200 personen aanwezig zijn als er genoeg ruimte is voor hen om aan social distancing te kunnen doen. Op dit moment staat het maximum daar nog op 100 mensen.

Op 1 juli mogen casino’s, speelhallen, bankethallen en feestzalen ook opnieuw de deuren openen. Voor hen blijft het aantal personen voorlopig beperkt tot 50, al kan daar woensdag na de Nationale Veiligheidsraad verandering in komen.

Pretparken, zwembaden en evenementen

Ook pretparken, binnenspeeltuinen en zwembaden zouden op die dag opnieuw mogen openen. Bij hen klinkt al langer kritiek dat ze zo laat pas de toestemming krijgen op te mogen hervatten, zeker in vergelijking met onze buurlanden. Bij alles zullen er uiteraard wel nog altijd strenge veiligheidsvoorschriften gelden.

Tot slot zijn er nog de grote massa-evenementen. Premier Sophie Wilmès bevestigde recent nog in de Kamer dat die minstens tot 31 augustus verboden blijven. Kermissen en dorpsfeesten mogen ten vroegste weer op 1 augustus plaatsvinden. Ook uit die hoek klinkt veel kritiek en komt er woensdag dus misschien meer verduidelijking.

Gesponsorde artikelen