Nationale Veiligheidsraad: bubbel breidt uit tot 10 personen en horeca opent op 8 juni

De Nationale Veiligheidsraad heeft vandaag vergaderd over verdere versoepelingen van de coronamaatregelen in ons land. Daar is beslist dat de ‘sociale bubbel’ uitgebreid wordt van 4 naar 10 personen. Op 8 juni mogen cafés en restaurants ook opnieuw openen. Zij moeten om 1 uur de deuren sluiten.

De nieuwe richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad zijn zojuist toegelicht op een persconferentie door premier Sophie Wilmès (MR). Zij bedankte eerst iedereen om zich aan de regels te houden de voorbije tijd waardoor het nu mogelijk is om een volgende stap te zetten in de afbouw van de beperkingen die er gelden door de corona-epidemie. “Het zijn uw inspanningen die die versoepelingen mogelijk maken”, zei Wilmès.

Zoals al aangekondigd was door vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) wordt de redenering op 8 juni omgekeerd. Vanaf dan is de algemene richtlijn dat alles toegestaan is, behalve een aantal zaken die niet mogen. Het gaat dan bijvoorbeeld om dingen waarbij er te veel nauw contact is.

Zes gouden regels

Voor iedereen individueel gelden er vanaf 8 juni “Zes gouden regels” om je aan te houden. Ten eerste blijven de hygiëneregels essentieel. Je moet dus regelmatig je handen blijven wassen en vermijden om handen te geven. Ten tweede: als je afspreekt met iemand doe je dat best buiten, of – als dat niet mogelijk is – in een goed verluchte ruimte.

Als derde regel moet je ook blijven extra voorzorgsmaatregelen nemen bij mensen die tot de risicogroep behoren. De vierde regel gaat over het feit dat de verplichte afstand van anderhalve meter van toepassing blijft. De uitzondering daarop zijn mensen die tot je huishouden behoren of jonger zijn dan twaalf jaar. Als afstand houden niet mogelijk is, moet je een mondmasker dragen.

De laatste twee regels gaan over nieuwe sociale richtlijnen die van kracht zijn vanaf 8 juni. Dan mag je nauwer contact hebben met tien personen, in plaats van de huidige ‘sociale bubbel’ van vier personen. Die persoonlijke bubbel mag ook iedere week anders zijn. Je moet dus niet meer altijd met dezelfde personen contact hebben. Doordat die groep van tien mensen ‘maar’ wekelijks mag variëren, moet het mogelijk zijn om bij te houden met wie je contact hebt voor de eventuele contact tracing. De tien personen in je bubbel zijn deze keer ook individueel. Met wie je huisgenoten contact hebben, heeft dus geen invloed op wat jij mag doen. Als je buiten komt, mag je dat ook met maximaal tien mensen doen, kinderen inbegrepen.

Horeca

De horeca mag onder voorwaarden weer openen op 8 juni. Dat geldt voor cafés, bars en restaurants. Zij mogen maximaal tien personen per tafel hebben zitten en de afstand van anderhalve meter moet telkens gerespecteerd blijven. Klanten moeten altijd aan hun tafel bediend worden en obers zullen verplicht een mondmasker dragen.

Alle zaken mogen openblijven tot 1 uur ’s nachts. Dat geldt ook voor nachtwinkels, die op dit moment nog moeten sluiten om 22 uur. Casino’s en feestzalen met maximaal 50 personen mogen openen op 1 juli. Nachtclubs en discotheken vallen buiten die regels en moeten nog gesloten blijven tot eind augustus.

Cultuur en sport

Culturele activiteiten zonder publiek mogen ook opnieuw op 8 juni opstarten. Voor publiek is het wachten tot 1 juli. Dan zijn er opnieuw maximaal 200 mensen welkom als zij kunnen neerzitten. Religieuze erediensten worden ook opnieuw toegelaten vanaf 8 juni. Aanvankelijk mag dat maximaal met 100 aanwezigen, vanaf 1 juli mogen er 200 personen aanwezig zijn.

Sporten is zowel indoor als outdoor opnieuw toestaan vanaf 8 juni. Daarbij is contact wel nog altijd verboden. Fitnesscentra mogen op die dag dus ook eindelijk opnieuw openen. Zwembaden blijven wel nog altijd gesloten. Ook tijdens sportwedstrijden mag er vanaf 1 juli opnieuw (beperkt) publiek aanwezig zijn.

Reizen en grenzen

In België mag je toeristische uitstappen doen vanaf 8 juni, zowel daguitstappen als voor meerdere dagen. Naar het buitenland reizen is opnieuw mogelijk vanaf 15 juni binnen de Schengenzone. Hierbij zijn we wel afhankelijk van de regels die andere landen opleggen.

Meer
Lees meer...