Left Right
scrollTop top

Straatfeesten Brussel: ‘I Love Techno’-oprichter pleit voor meer versoepelingen


I Love Techno straatfeesten brussel sluitingsuur horeca
© twitter

Zaterdagnacht na de sluiting van de horeca om 1 uur begon op het Flageyplein in Brussel spontaan een illegaal feest waarop de social distancing niet gerespecteerd werd. Honderden jongeren stonden opeengepakt en het duurde even eer de politie hen kon verplaatsen. Peter Decuypere, de bekende eventorganisator achter onder andere I Love Techno, pleit nu openlijk voor meer verregaande versoepelingen van de coronamaatregelen.

In de populaire uitgaansbuurt aan het Flageyplein in Brussel verzamelden zaterdagnacht na de sluiting van de horeca honderden cafégangers om een rave te bouwen. Het is nochtans ten strengste verboden om met meer dan 10 mensen samen te komen.

Vernietigende kritiek van Van Ranst en Vlieghe

Viroloog Marc Van Ranst, die mee de regering adviseert over te nemen coronamaatregelen, reageerde in VTM Nieuws dat zo’n taferelen “een heel verkeerd signaal” geven. “Waar waren deze mensen de voorbije maanden, hebben ze niets onthouden?”, zei Van Ranst. “Dit zijn mensen die denken dat hier niks meer aan de hand is, dat alles weg is, dat corona geen enkel probleem meer is, terwijl we nog altijd meer gevallen per dag hebben dan Peking, waar men zich wél grote zorgen maakt.”

Van Ranst zei ook dat hij beseft dat “jonge mensen een moeilijke periode hebben meegemaakt en feest willen vieren”, maar dat het “daarvoor nog niet het moment is”.

Ook Erika Vlieghe, voorzitter van de GEES-expertengroep die de exitstrategie coördineert, was niet te spreken over de samenschoingen. Op Radio 1 wees ze erop dat “het coronavirus nog niet weg is”: “We krijgen de indruk dat we de vrijheid hebben herwonnen, maar mensen moeten beseffen dat niet alle vrijheden terug zijn. Wat nu als ‘het nieuwe normaal’ wordt beschouwd, is misschien niet fijn, maar iedereen moet zich er wel aan houden. We krijgen geen beelden meer van hardwerkende verpleegkundigen, het coronavirus lijkt plots ver-van-mijn-bed. Iets zoals Elsene zien we met echt met lede ogen aan. Dit komt echt niet goed als we zo blijven doorgaan.”

Zomer vol illegale raves

Misschien helpt dit de regering beseffen dat legaal georganiseerde events eerder 'part of the solution' kunnen zijn dan …

Geplaatst door Peter Decuypere op Zondag 21 juni 2020

Peter Decuypere, de man achter We Love Events en oprichter van het voormalige evenement  I Love Techno, voorspelt dat we dit soort situaties nog vaker zullen aantreffen deze zomer. Hij pleit in een Facebookpost dan ook voor een versoepeling van de coronamaatregelen: “Misschien helpt dit de regering beseffen dat legaal georganiseerde events eerder part of the solution kunnen zijn dan part of the problem. Anders is het echt niet moeilijk om nu reeds een zomer vol met illegaal en onveilig georganiseerde raves te voorspellen.”

Anderen creatiever

Andere eventorganisatoren spelen zonder morren in op de coronacrisis. Zo trakteerden de organisatoren van Graspop afgelopen weekend op een gratis virtueel metalfestival met onder meer Avenged Sevenfold, Slipknot en Nightwish.

De livestream van Tomorrowland met onder meer Dimitri Vegas & Like Mike is dan weer betalend. Daarnaast kondigt Rock Werchter een zomerbar aan met live optredens van onder meer Bazart, Selah Sue en Tourist LeMC.

Van Ranst wil geen later sluitingsuur

Op sociale media pleitten sommigen al voor een later sluitingsuur voor de horeca. Op die manier zouden (beschonken) cafégangers minder geneigd zijn om op een onveilige manier het feest verder te zetten, hetzij in open lucht, hetzij bij anderen thuis. Bovendien zou het extra inkomsten kunnen betekenen voor de horeca.

Christos Doulkeridis (Ecolo), de burgemeester van Elsene, suggereerde eerder al om het verplichte sluitingsuur te schrappen. “De mensen gaan om 1 uur niet allemaal braaf naar huis”, zei Doulkeridis. Van Ranst reageerde scherp dat “het sluitingsuur voor de horeca er om een reden gekomen en al is verlaat”.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  114.677.742
 • Aantal
  doden
  2.547.184
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  774.344
 • Aantal
  doden
  22.141