Overheid lanceert nieuwe coronatool: bekijk hier het aantal besmettingen in jouw gemeente

Sciensano, de gezondheidsorganisatie van de overheid die de coronacijfers analyseert, heeft een nieuwe online tool gelanceerd. Daarop kunnen lokale besturen, maar ook burgers nagaan hoeveel nieuwe inwoners per gemeente besmet raken met het coronavirus.

De tool toont de aanwezigheid van het coronavirus in elke gemeente in ons land aan. Per gemeente worden drie indicatoren aangegeven.

3 indicatoren

De eerste is de ‘cumulatieve incidentie berekend’ over zeven dagen. Daarmee bedoelt men het aantal nieuwe coronabesmettingen van de afgelopen 7 dagen gedeeld door de bevolking van de gemeente, vermenigvuldigd met 100.000.

De tweede indicator is het aantal opeenvolgende dagen dat er minsten bij één inwoner van de gemeente een nieuwe besmetting met het coronavirus werd vastgesteld.

Tot slot wordt als derde indicator ook het aantal dagen, waarop het aantal nieuwe besmettingen stijgt, vergeleken met de dag ervoor in rekening gebracht. Die evolutie wordt bekeken op een periode van zeven dagen.

Overgangsfase

Viroloog Steven Van Gucht laat aan de Mediahuis-kranten weten dat ons land momenteel in een overgangsfase zit wat de manier van rapportering van de coronatrends betreft. In de eerste plaats benadrukt Van Gucht dat de monitoring van de cijfers nog steeds 7 dagen op 4 gebeurt. “Het aantal nieuwe besmettingen is de belangrijkste parameter”, zegt Van Gucht. Vandaar deze nieuwe online tool.

Alarmfunctie voor lokale overheid

“Daar is ook een alertfunctie aan verbonden voor de lokale overheid”, gaat de viroloog verder. “Dat moet een trigger vormen voor de gezondheidsinspectie als er ergens lokaal opvallend veel nieuwe besmettingen zouden opduiken.”

Van Gucht versus Van Ranst

Van Gucht liet ook weten dat Sciensano het aantal hospitalisaties en het aantal overlijdens niet langer rapporteert op zaterdag en zondag. “Dat is om de ziekenhuizen te ontlasten. Bovendien zijn die parameters minder belangrijk om onmiddellijk in actie te treden dan het aantal nieuwe besmettingen”, stelt de viroloog.

Viroloog Marc Van Ranst uitte maandagochtend nog op Twitter nog kritiek op de beslissing van Van Gucht en pleitte voor dagelijkse updates. Van Gucht zegt dat die kritiek onterecht is: “Het enige wat veranderd is, is de manier waarop we rapporteren. We willen weggaan van de statische pdf-rapporten naar een meer interactieve tool.”

Meer
Lees meer...