De kans om met het nieuwe coronavirus besmet te raken via de lucht zou dan toch groter zijn dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) laat uitschijnen. Dat is de boodschap van een open brief die ondertekend is door 239 experts uit 32 landen.
De officiële richtlijnen van de WHO over de verspreiding van het coronavirus is dat het voornamelijk tussen mensen wordt overgedragen door rechtstreeks contact en ademhalingsdruppels. Dat zijn kleine vochtdruppeltjes tussen de 1 en 10 micrometer die maar een beperkte tijd in de lucht blijven.
Aerosoldruppels zijn veel kleinere deeltjes die lange tijd in de lucht kunnen blijven en dus ook een langere afstand afleggen. Het comité van de Wereldgezondheidsorganisatie dat instaat voor de preventie van infecties beweert dat aerosoltransmissie een rol kan spelen bij het verspreiden van het coronavirus, maar dat die rol heel klein is.
Open brief
In een open brief waarschuwen heel wat wetenschappers nu voor de onderschatting van de rol van aerosoltransmissie. Volgens hen is er steeds meer bewijs dat besmetting via de lucht een belangrijkere rol speelt dan de WHO tot nu toe erkent. Ze verwijzen daarbij onder andere naar de uitbraak in een vleesverwerkende fabriek in Duitsland.
Volgens Linsey Marr, een expert op het vlak van aerosoltransmissie aan de universiteit van Virginia Tech, baseert de WHO zich op studies in ziekenhuizen. Dat is volgens haar echter een foute manier van redeneren omdat de luchtcirculatie in ziekenhuizen veel beter is dan in de meeste gebouwen. Het is dan ook juist die slechte ventilatie in veel openbare gebouwen, werkomgevingen, scholen, woonzorgcentra en andere drukke plaatsen die volgens haar bijdragen aan de verspreiding van het virus.
Extra maatregelen
Lidia Morawska, een autoriteit op het vlak van gezondheid en luchtkwaliteit en hoofdauteur van de brief, wil met de actie duidelijk maken dat 1,5 meter afstand houden vaak niet voldoende is om een besmetting te voorkomen. “Studies van verschillende wetenschappers hebben zonder de minste twijfel aangetoond dat virussen worden uitgeademd in microdruppeltjes die klein genoeg zijn om een risico te vormen over een afstand van meer dan 1 tot 2 meter”, zegt ze.
Aerosoldruppels kunnen in gemiddelde omstandigheden binnenshuis tientallen meters reizen en dus een hele ruimte besmetten. Morawska meent dan ook dat de huidige richtlijnen onvoldoende bescherming bieden. Er wordt dan ook gepleit om mondmaskers te dragen op drukke plaatsen, zelfs al er voldoende afstand kan gehouden worden. Daarnaast moeten er volgens de experts ook strengere regels op het vlak van ventilatie en airconditioning. Het is namelijk cruciaal dat die niet dezelfde lucht opnieuw naar binnen blazen, omdat daarin nog steeds virusdeeltjes kunnen zitten.