Gemiddeld bijna 8.500 nieuwe besmettingen per dag: geen testen meer voor mensen zonder symptomen

Het gaat niet goed met de coronacijfers in België. Alle trends van de cijfers blijven stijgen. Wellicht zal van de verstrengde maatregelen pas na enige tijd iets te merken zijn in de cijfers. Mensen, die geen symptomen vertonen, krijgen nu geen coronatest meer om de druk op de labo’s te verlichten. Ook gaat het onderwijs in code oranje, maar blijven leerlingen voltijds naar school gaan.

EPA

Tussen 10 tot 16 oktober werd in ons land dagelijks bij gemiddeld 8.422,4 mensen een coronabesmetting vastgesteld. Dat meldt gezondheidsinstituut Sciensano. Er is sprake van een stijging met 69 procent vergeleken met de week voordien. De positiviteitsratio bedraagt nu 15,3 procent. Dat is het aantal mensen dat positief test in verhouding tot het totale aantal afgenomen tests. Vorige week stond die nog maar op 11,1 procent. Sinds maart raakten al 230.480 Belgen besmet met het coronavirus.

Momenteel liggen 2.774 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen (289 meer dan gisteren), van wie 446 op de afdelingen intensieve zorgen (34 meer dan gisteren). Tussen 13 en 19 oktober werden dagelijks gemiddeld 266,7 coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is een stijging met 95 procent.

Tussen 10 en 16 oktober stierven dagelijks gemiddeld 32,1 coronapatiënten. Dat zijn er dagelijks gemiddeld 15 meer dan de week voordien. De Belgische dodentol staat momenteel op 10.443.

(Hoger onderwijs: eerstejaarsstudenten krijgen voorrang in code oranje.)

Geen test voor mensen zonder symptomen

Het beleid rond coronatests in ons land is aangepast. Mensen die geen symptomen vertonen, moet vanaf nu geen coronatest meer ondergaan, ook niet als ze terugkeren uit een rode zone of contact hebben gehad met iemand die positief testte op het coronavirus.

Dat heeft de federale regering beslist. Met die nieuwe regels hopen ze van de afgenomen coronatests sneller resultaten te hebben. Het stijgende aantal coronabesmettingen in ons land zorgt er al enkele dagen voor dat de druk op de testcapaciteit steeds groter wordt. Gemiddeld zijn er de voorbije zeven dagen dagelijks meer dan 53.000 coronatests afgenomen. Daardoor kunnen de labo’s vaak niet volgen.

Code oranje voor onderwijs

Ten laatste tegen de herfstvakantie moeten alle Vlaamse scholen schakelen naar code oranje. De draaiboeken worden wel verfijnd zodat alle leerlingen en scholieren naar school kunnen blijven gaan. Dat laat de Vlaamse regering weten in een persbericht. Voltijds, fysiek onderwijs blijft de regel voor alle leerlingen van het basis- en het secundair onderwijs.

Scholen krijgen wel de mogelijkheid om indien nodig in afstandsonderwijs te voorzien voor de tweede en derde graad, op voorwaarde dat alle leerlingen effectief digitaal bereikt worden.

Code oranje gaat dus over verstrengingen voor het basis- en het secundair onderwijs. Er komen ook extra verstrengingen voor de lessen lichamelijke opvoeding en de speeltijden. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zou over de kwestie lang overlegd hebben met de onderwijskoepels, CLB’s en vakbonden.

Meer
Lees meer...