Wie geen symptomen heeft, wordt niet meer getest, maar moet wel langer in quarantaine

Het testbeleid rond het coronavirus in ons land is aangepast. Wie terugkeert uit een rode zone of contact heeft gehad met iemand die positief testte op het coronavirus, maar zelf geen symptomen heeft, moet vanaf nu geen coronatest meer ondergaan. Dat hebben de bevoegde ministers zojuist beslist. Met die nieuwe regels hopen ze van de afgenomen coronatests sneller resultaten te hebben.

Het stijgende aantal coronabesmettingen in ons land zorgt er al enkele dagen voor dat de druk op de testcapaciteit steeds groter wordt. Gemiddeld zijn er de voorbije zeven dagen dagelijks meer dan 53.000 coronatests afgenomen. Daardoor duurt het soms tot 5 dagen voor mensen weten of ze positief zijn of niet. Nochtans is het de bedoeling om die resultaten altijd te hebben binnen de 48 uur.

“Labo’s kunnen niet volgen”

“Het systeem zit over de limieten. De labo’s kunnen niet meer volgen”, bevestigt viroloog Steven Van Gucht in VTM Nieuws. Zo’n late resultaten zijn heel vervelend omdat de contact tracing dan niet efficiënt kan verlopen.

Om de labo’s te ontlasten en onze testcapaciteit optimaal te kunnen blijven benutten, hebben de ministers van Volksgezondheid en Welzijn daarom afgesproken om het testbeleid in België aan te passen. Wie contact heeft gehad met iemand die besmet is met het coronavirus, of terugkeert uit een rode zone, maar zelf geen symptomen heeft, mag zich voortaan niet meer laten testen.

Tien dagen quarantaine

Omdat het nog altijd kan dat die personen wel zelf besmet zijn, maar asymptomatisch drager zijn, moeten ze wel in quarantaine gaan. Die quarantaine wordt meteen ook verhoogd van zeven naar tien dagen. (Bekijk hier de huidige quarantaineregels) Als ze na die tien dagen nog geen symptomen hebben, zit de quarantaine erop, al moeten ze dan wel nog altijd vier dagen extra voorzichtig zijn. Als ze in die tijd wel symptomen krijgen, moeten ze zich wel onmiddellijk laten testen.

Meer
Lees meer...