Het Pfizer-vaccin: Amerikanen zullen eerst bediend worden

Het potentiële vaccin dat de farmabedrijven Pfizer en BioNTech samen ontwikkelen, is voor 90 procent effectief tegen het coronavirus. Dat wisten beide bedrijven maandag te melden nog voor de opening van de Amerikaanse beurzen. Maar wat betekent het wanneer een vaccin voor 90 procent effectief is?

Uit onderzoek bij 43.538 patiënten in Fase 3 is gebleken dat het vaccin dat beide bedrijven samen ontwikkelen bijna zo goed als perfect werkt tegen het virus. Wie het krijgt, zou 28 dagen later beschermd zijn tegen Covid-19. Maar daar moet wel een kanttekening bij geplaatst worden. Het gaat om voorlopige resultaten. Na meer onderzoek kan dat nog veranderen, al zijn experts het erover eens dat het in deze fase ‘niet veel beter kan’.

Er was nog meer verbluffend nieuws:

  • bij geen enkele van de deelnemers zijn serieuze gezondheidsproblemen gesignaleerd nadat ze het vaccin kregen toegediend.
  • het vaccin zou meer dan een jaar lang tegen Covid-19 beschermen.

Wat betekent het wanneer een vaccin voor 90 procent effectief is?

Het percentage is enorm, want het zou zich daarmee net achter het vaccin tegen de mazelen positioneren. Dat is voor ongeveer 95 procent effectief. Ter vergelijking: de griepprik raakt niet boven de 40 tot 60 procent effectiviteit.

Wanneer beschikbaar?

Zelfs indien het vaccin van Pfizer en BioNTech nog eind november aan de vereiste toelatingen van de regelgevende instanties raakt, dan nog waarschuwen beide laboratoria nu al dat ze niet meer dan 50 miljoen dosissen voor eind 2020 kunnen leveren. Verder moet elke persoon 2 dosissen toegekend krijgen vooraleer het vaccin werkt.

Een groot deel van de voorraad (600 miljoen dosissen) is volgens de Franse zakenkrant Les Echos al voor de Verenigde Staten voorbehouden. De Europese Commissie en Pfizer/BioNTech onderhandelen over een contract voor de levering van 300 miljoen dosissen. Maar die onderhandelingen zijn nog niet volledig afgerond. De kans dat de Amerikanen eerst bediend worden is dus reëel.

Opdat een groot deel van de Europese bevolking toegang krijgt tot 1,3 miljard dosissen (650 miljoenen inwoners x 2 dosissen voor elk) zal waarschijnlijk moeten worden gewacht tot een stuk in 2021.

Ook vereist dit vaccin extreme koude opslag, zodat de distributie een logistieke uitdaging vormt. Daarom is het best mogelijk dat andere kandidaat-vaccins, als ze effectief blijken, op grotere schaal zullen worden gebruikt. 

Antivaxxers staan steeds sterker

Dan is er nog het probleem van de vaccinatie zelf. Uit het meest recente onderzoek van het World Economic Forum blijkt dat slechts 3 op elke 4 deelnemers zich zal laten inenten. In Frankrijk daalt dat zelfs tot 1 op 2. 

België maakt geen deel uit van de studie, maar volgens de laatste gegevens België lijkt voorlopig nog redelijk oké. Al wijst veel erop dat het ook bij ons aan het veranderen is. 39% van de ouders van jonge Vlaamse kinderen geeft aan bezorgd te zijn over ernstige bij­werkingen van vaccins. Nog eens 32% is van mening dat nieuwe vaccins met meer risico’s gepaard gaan dan degene die al langer gebruikt worden. 

Vooral verontrustend is dat bij de volgende generatie ouders, de tieners van nu, één op vier in ons land al blijkt te denken dat vaccins gevaarlijk zijn voor een baby. De cijfers dateren van vorig jaar. In welke mate ze zijn geëvolueerd nu Covid-19 de wereld beheerst, weten we niet.

Wat wel vast staat is dat nu de wereld dringend nood heeft aan een vaccin tegen Covid-19, het antivaccinatiekamp steeds sterker wordt.

Meer
Lees meer...