Vanaf vandaag extra controle op thuiswerk, wanneer mag je wel naar kantoor gaan?

In heel het land zijn vanaf vandaag extra controles op thuiswerk in de dienstensector. Daarvoor stuurt de FOD Werkgelegenheid meer dan 500 inspecteurs op pad. Ze krijgen daarbij ook versterking van collega’s van diensten zoals de RVA, RSZ en het RIZIV. Na de dienstensector volgen in februari gelijkaardige controles in andere sectoren.

Alle inspectiediensten bundelen vanaf vandaag – dinsdag 5 januari – de krachten om te controleren op telewerk in de dienstensector. Dat is sinds begin november opnieuw verplicht.

“Zeker 500 inspecteurs van de FOD Werkgelegenheid zullen zich voortaan puur met controles op telewerk in bedrijven bezighouden. Ze krijgen versterking van collega’s bij de RVA, RSZ, RIZIV …”, legt Sandy Deseure, woordvoerster van de FOD Werkgelegenheid, uit in Het Laatste Nieuws.

Voor veel mensen is het echter niet helemaal duidelijk wanneer je nu wel of niet naar kantoor mag gaan. Kort samengevat moet je een échte, specifieke reden hebben om aanwezig te zijn in plaats van thuis te werken. De inspecteurs zullen ook naar die reden vragen.

Attest en geldige reden

“Wie op de werkvloer is, zal gevraagd worden naar een attest van de werkgever dat zegt dat hij of zij daar echt nodig is”, legt Deseure uit. Zo’n attest hebben, is echter niet voldoende. Het moet ook gerechtvaardigd zijn. “Een werknemer mag alleen aanwezig zijn als hij zijn werk niet thuis kan doen én als dat werk essentieel is om het bedrijf te laten functioneren. Alleen dan mag de baas hem of haar dus de toelating geven om naar het werk te komen.”

Drukte thuis, moeilijkheden om te concentreren door kinderen of nood aan een andere omgeving zijn voor alle duidelijkheid geen geldige redenen om op kantoor aanwezig te zijn. “Ah nee, want dat zou betekenen dat je je werknemers de keuze geeft. En telewerk is vandaag geen vrije keuze meer, het is verplicht.”

Controle gericht op werkgever

Eventuele boetes zijn overigens altijd voor de werkgever, en niet voor de werknemer. “De controles zijn gericht op de werkgever. Hebben zij het telewerk goed georganiseerd?”, vraag de FOD Werkgelegenheid zich af.

En ook zij komen er normaal gezien vanaf met een waarschuwing bij een eerste overtreding. Daarbij hoort dan wel meestal een deadline waarbinnen ze orde op zaken moeten stellen en het thuiswerk beter moeten organiseren.

Meer
Lees meer...