6 redenen waarom telewerk veel leuker wordt na corona

Het coronajaar 2020 leidde tot de doorbraak van thuiswerk. Het aanvankelijke massale enthousiasme ebde na enkele maanden weer weg, maar keert volgens HR-experts zeker terug eens de coronacrisis onder controle is.

De vaak schimmige scheiding tussen werk en privé temperde de animo over werken van thuis uit. Velen begonnen ook het informele gesprekje aan de koffiemachine op kantoor te missen. De meeste medewerkers met een kantoorjob passen daarom liever voor 100 procent thuiswerk en zien eerder een hybride combinatie van kantoor en thuis als de ideale werkorganisatie voor de toekomst, zo blijkt uit verscheidene enquêtes.

Lees: Hier maken thuiswerkers zich de meeste zorgen om

Maar volgens sommige aanhangers van thuiswerk mogen we de slechte ervaringen tijdens de coronamaanden niet zomaar projecteren op de komende jaren, die er veel rooskleuriger uitziet voor werken vanop afstand. Dit is waarom:

1. Werken op welke plek je maar wil

Door de lockdowns en andere beperkingen moeten medewerkers thuiswerk vooralsnog strikt interpreteren als werken van thuis uit. Maar eens de coronacrisis bedwongen is, zal ook werken vanuit de koffiebar, de coworkingspace of het vakantiehuisje mogelijk zijn, wat de telewerker een enorm gevoel van vrijheid zal geven, zo voorspelt onder meer Job van der Voort.

De Nederlandse CEO van Remote.com, dat bedrijfssoftware maakt voor werken op afstand, gelooft rotsvast in thuiswerk als een permanente component van toekomstige werkorganisaties. De afwisseling tussen thuis en andere werkplekken op afstand zal veel van de huidige minpunten, zoals het gebrek aan sociaal contact en variatie tijdens de werkdag, grotendeels wegwerken, verwacht hij.

2. Bedrijfssoftware zal enorm verbeteren

Uit een recente enquête van IT-dienstverlener Insight Belux blijkt dat werken op afstand nog helemaal niet het ‘nieuwe normaal’ is voor Belgische bedrijven. Er loopt op technologisch vlak nog veel mank. De clouddiensten worden niet efficiënt gebruikt, er zijn onvoldoende softwarelicenties beschikbaar en zowel netwerkproblemen als het gebrek aan kennis bij de medewerkers bemoeilijken een vlot gebruik van sommige applicaties.

Volgens Insight en andere techkenners zullen bedrijven door de onderlinge concurrentie gedwongen worden om strategieën op lange termijn voor werken op afstand te bedenken. Dat zal leiden tot betere platformen om virtueel samen te werken. De recente overname van Slack door Salesforce wordt gezien een teken aan de wand. “Samen zullen we de toekomst van bedrijfssoftware vormgeven en ieders manier van werken transformeren in een volledig digitale wereld waar je werkt van waar dan ook”, verklaarde Salesforce-CEO Marc Benioff bij die deal.

3. De nieuwe babysitter

Omdat het Amerikaanse hoofdkwartier van Western Union van veel thuiswerkende personeelsleden klachten kreeg over het gebrek aan kinderopvang, besloot de geldtransferreus zelf de kosten te dragen van 20 dagen kinderopvang thuis. De tevredenheid én de productiviteit van de thuiswerkers gingen meteen omhoog.

Veralgemeend thuiswerk zal dus wellicht leiden tot nieuwe platformen en initiatieven op het vlak van babysitting en kinderanimatie thuis, wat werknemers zal toelaten om zich beter op hun job te focussen en de scheiding tussen werk en privé helderder zal maken.

4. Meer ‘socializen‘ via videochat

Bij Insights en andere gespecialiseerde firma’s brainstormen HR-verantwoordelijken met technologie-experten over hoe ze niet alleen de ‘harde’ informatie-uitwisseling, maar ook de ‘zachte’ communicatie tussen thuiswerkers kunnen verbeteren. Er wordt bijvoorbeeld nagedacht over hoe virtuele ontspanningsmomenten tussen collega’s kunnen plaatsvinden.

Op technologisch vlak wordt een van de grote uitdagingen om het oogcontact realistischer te maken. Nog een andere prioriteit: de vertragingen en kleine onderbrekingen in de geluidsuitwisseling wegwerken, zodat groepsgesprekken op afstand steeds meer gaan lijken om gesprekken in levenden lijve.

5. Betere wettelijke omkadering

Als thuiswerk het ‘nieuwe normaal’ wordt, al dan niet afgewisseld met enkele dagen per week op kantoor, dan zal dat op termijn ook leiden tot een betere praktische en administratieve omkadering. Werkgevers zullen meer materiaal inkopen voor hun thuiswerkers, zoals stoelen, bureaus en IT-materiaal. De wetgever zal, onder meer door de vakbonden, geprikkeld worden om ook loon- en arbeidsvoorwaarden en de verzekeringen op de nieuwe realiteit af te stemmen.

6. Thuiswerkers kunnen meer verdienen

Voor freelancers, zoals gespecialiseerde IT’ers, leidt het veralgemeende thuiswerk tot meer opportuniteiten. Ze komen zo namelijk in aanmerking voor jobs en opdrachten over de hele wereld.

Een IT’er zal perfect kunnen meedingen naar lucratieve vacatures uit Silicon Valley. Zo zegt Twitter dat het een van zijn HR-ambities is om “om het even wie, van om het even waar” in aanmerking te laten komen voor een job.

Meer
Lees meer...