Brazilië moet dringend actie ondernemen nu Covid-19 verwoestende – en onherstelbare – schade toebrengt aan de inheemse gemeenschappen van het land. Dat schrijven twee mensenrechtenorganisaties in een nieuw rapport.
“Letterlijk de laatste leden van bepaalde inheemse gemeenschappen zijn aan het uitsterven en er zijn geen opvolgers”, aldus advocaat Raphaela Lopes van de Braziliaanse mensenrechtenorganisatie Justiça Global.
In het rapport van Justiça Global en The Observatory for the Protection of Human Rights Defenders wordt onder meer gewezen op de overbelaste zorginfrastructuur in het land en het ontbreken van een samenhangend Covid-19-beleid door president Jair Bolsonaro. De inheemse bevolking trekt aan het kortste eind.
2.000 coronadoden per dag
Gisteren overschreed Brazilië voor het eerst het aantal van 2.000 coronadoden op één dag. Het land heeft het op één na hoogste dodental ter wereld, na de Verenigde Staten. Hoewel experts waarschuwen dat de besmettelijke varianten van het coronavirus nu wild om zich heen grijpen, bagatelliseert Bolsonaro de toestand in zijn land. Eerder deze week zei hij tegen zijn burgers dat ze moesten “stoppen met zeuren”.
Inheemse gemeenschappen zijn onevenredig zwaar getroffen door het virus. Wetenschappers waarschuwden al vanaf het begin van de pandemie vorig jaar voor een “catastrofale” uitkomst.
305 inheemse stammen
Ongeveer 305 inheemse stammen vertegenwoordigen zo’n 900.000 mensen in Brazilië, volgens mensenrechtenorganisatie Survival International. De helft daarvan leeft buiten het Amazonegebied, maar het land herbergt ook een groot aantal inheemse mensen die nog nooit in contact zijn geweest met andere mensen.
Intussen zijn er 50.000 bevestigde Covid-19-gevallen en meer dan 900 sterfgevallen door het coronavirus onder de inheemse bevolking, volgens schattingen van Articulation of Indigenous Peoples of Brazil, een organisatie die hun situatie opvolgt.
De auteurs van het rapport raden de Braziliaanse regering aan om de toegang tot water te verbeteren voor mensen die in precaire omstandigheden leven, om transparanter te zijn over de gezondheidsinformatie met betrekking tot Covid-19, en om meer testkits en strategieën aan te bieden om dergelijke kwetsbare gemeenschappen te beschermen. Volgens Lopes heeft de regering nog niet gereageerd op het rapport.
Lees ook: