India werkt aan een wet die de productie, de handel en het bezit in cryptomunten verbiedt. Dat heeft een woordvoerder van de Indiase regering gezegd. De beslissing van de Indiase overheid zou mogelijk een zware klap kunnen betekenen voor een grote massa Indiase beleggers die zich op de markt van de cryptomunten hebben begeven.
De nieuwe wet zal volgens de woordvoerder zowel het bezit als de de uitgifte, de productie, de handel en overdracht van cryptomunten strafbaar maken.
Hoop
“De maatregel is in overeenstemming met het beleid dat de Indiase regering in januari presenteerde en waarin werd opgeroepen op een compleet verbod op de uitbouw van een particuliere markt voor virtuele valuta zoals de bitcoin”, zegt het persbureau Reuters. “Tegelijkertijd werd de introductie van een officiële digitale valuta aangekondigd. Een aantal recente opmerkingen van de regering hadden bij de investeerders echter de hoop gewekt dat de autoriteiten voor de cryptomunten alsnog enige ruimte zouden laten. Dat is uiteindelijk een valse hoop gebleken.”
De houders van cryptomunten zouden tot zes maanden tijd krijgen om hun portefeuilles te liquideren. Nadien zouden sancties worden genomen. Aangezien de regering van de Indiase premier Narendra Modi in het parlement een comfortabele meerderheid heeft, lijkt het bijzonder onwaarschijnlijk dat een verbod alsnog zou kunnen worden tegengehouden.
“Als het verbod wet wordt, zou India de eerste grote economie in de wereld worden die het bezit van cryptomunten illegaal maakt”, betoogt Reuters. “Zelfs China, dat de productie en handel van virtuele valuta heeft verboden, neemt tegenover het bezit van de cryptomunten geen sancties.”
De bitcoin, de grootste cryptomunt van de wereld, bereikte het voorbije weekend een waarde van 60.000 dollar. Dat betekende bijna een verdubbeling tegenover het begin van dit jaar. Ook in India nemen de transactievolumes, ondanks de dreiging van het overheidsverbod, toe. Geraamd wordt dat in India tot nu toe ongeveer acht miljoen investeerders in totaal 100 miljard roepies (1,15 miljard euro) in cryptovaluta hebben geïnvesteerd.
Fraude
Op het Indiase platform Bitbns liggen de registraties van gebruikers en geldstromen naar eigen zeggen dertig keer hoger dan een jaar geleden. Unocoin, een van de oudste beurzen van India, heeft in januari en februari 20.000 nieuwe gebruikers genoteerd. Sectorgenoot ZebPay haalde in februari dit jaar per dag een even groot transactievolume als tijdens dezelfde periode vorig jaar over de hele maand.
Indiase topfunctionarissen hebben de cryptovaluta eerder al met piramidefraude vergeleken, maar Nirmala Sitharaman, Indiaas minister van Financiën, sprak eerder deze maand minder harde taal. “De Indiase overheid zal zijn geest niet afsluiten voor de nieuwe ontwikkelingen in de digitale wereld”, zegt de minister. “Er zal naar een evenwichtige houding worden gestreefd.”
De regeringsvertegenwoordiger benadrukte echter dat het de bedoeling is om cryptovaluta te verbieden, maar tegelijkertijd de blockchain te promoten. De blockchain is de technologie waarop de markt van de cryptomunten is gebaseerd, maar wordt zelf bestempeld als een instrument dat in toekomstige transacties bijzonder belangrijk kan worden. “We hebben geen probleem met technologie”, zegt de regeringswoordvoerder. “Het kan geen kwaad om de technologie te gebruiken.”
Twee jaar geleden adviseerde een overheidscommissie aan inbreuken op het verbod een gevangenisstraf van maximaal tien jaar te koppelen. De regeringswoordvoerder maakte over de mogelijke sancties nu echter geen verdere details bekend.