In Davos start het 54e World Economic Forum (WEF); op de deelnemers na zijn nog weinigen enthousiast

 In het Zwitserse Davos begint vandaag de 54e jaarlijkse bijeenkomst van het Wereld Economisch Forum (WEF), een verzamelpunt voor de wereldelite. Vraagtekens worden gezet bij de geloofwaardigheid en de rol van dit forum in een verdeelde wereld. De jaarlijkse bijeenkomst blijft een centrum van invloed en debat, weerspiegeld in de diversiteit van deelnemers en de breedte van besproken onderwerpen. Terwijl het forum probeert vertrouwen te herstellen in een gefragmenteerde wereld, blijven de controverse en kritiek rond zijn rol en impact bestaan.

Waarom is dit belangrijk?

De bijeenkomst belicht de gespannen relatie tussen macht, politiek en economie op mondiaal niveau, en de invloed ervan op wereldwijde stabiliteit en samenwerking. Het thema van dit jaar, “vertrouwen herstellen”, werpt een kritische blik op de rol van het WEF te midden van toenemende politieke en economische verdeeldheid.


“Davos Man”

In het nieuws. Dit jaar brengt het WEF meer dan 2.800 invloedrijke personen samen, waaronder ongeveer 60 wereldleiders.

 • Davos wordt door links bekritiseerd als een bijeenkomst van “een groep oudere blanke mannen” die de wereld heeft uitgebuit en democratieën destabiliseert, zoals beschreven door Peter S. Goodman in “Davos Man”.
 • Rechts ziet Schwab’s concept van de “Grote Reset” en “stakeholderkapitalisme” na de pandemie dan weer als een bedreiging, met groeiende hysterie over vermeende plannen om privébezit te beperken.

“Nog meer schouderklopjes van de grootstedelijke elites die jullie oorlogen, een crisis in de kosten van levensonderhoud, woke-obsessie en openbare diensten die niet meer werken hebben gebracht.”
“Opnieuw komen degenen die zichzelf de groten en de goeden vinden samen in Davos, terwijl ze de problemen negeren waarmee echte mensen te maken hebben bij het onderhouden van hun gezinnen, bij het omgaan met de angst voor een wereldconflict en bij het geven van een beter leven aan hun kinderen… Ze bieden de wereld niets dat haar zal verbeteren.”

Anti-WEF

Zoom in. Het WEF speelde nochtans een belangrijke rol in tal van vredesinitiatieven, zoals de Davos-verklaring van 1988 tussen Griekenland en Turkije.

 • Belangrijke deelnemers dit jaar zijn onder meer de Amerikaanse staatssecretaris Antony Blinken en Chinese premier Li Qiang, die elk hun eigen geopolitieke agenda’s hebben.
  • Ook wordt het uitkijken naar het eerste internationale optreden van de kersverse Argentijnse president Javier Milei.
  • De Oekraïense president Zelensky tekent eveneens present.
  • Voor België ontbreekt premier De Croo – op zoek naar een internationale job – uiteraard niet

Vier thema’s

Zoom out. Voor de bijeenkomst van dit jaar publiceerde het WEF zijn Global Risk Perception Study, waaruit blijkt dat de wereldvooruitzichten negatief zijn en waarschijnlijk verder verslechteren over een decennium, met een verwachte dominantie van een multipolaire wereldorde.

 • Ondanks uitsluiting van Rusland, is Davos’ kracht het samenbrengen van invloedrijke personen die tijdens informele gesprekken de basis leggen voor toekomstige overeenkomsten.
 • Deelnemers aan het forum delen maaltijden en bouwen persoonlijke relaties op, wat cruciaal is voor het bereiken van compromissen.
 • De formele thema’s van het forum richten zich op vier hoofdgebieden: veiligheid en samenwerking, groei en banen, kunstmatige intelligentie en langetermijnstrategieën voor klimaatverandering.
Meer
Lees meer...