Nieuwe Covid-studie toont aan waarom sommige geïnfecteerde mensen hun reukzin verliezen

Een Britse studie analyseerde hersenscans van personen voor en na een besmetting met het coronavirus. Er werd specifiek gekeken naar het mogelijke effect van Covid-19 op het zenuwstelsel. Bij de meeste patiënten werd een verlies van hersenweefsel vastgesteld, en dat zou langetermijngevolgen kunnen hebben.

Dr. Scott Gottlieb was het, lid van de raad van bestuur van Pfizer, die de mogelijkheid van hersenverlies op lange termijn door Covid-19 aanstipte. Hij refereerde daarbij aan de nieuwe studie. Zijn betoog werd opgetekend door zakensite CNBC.

“Kortom: de studie suggereert dat er op lange termijn wat hersenweefsel verloren zou kunnen gaan door Covid, en dat zou op lange termijn wat gevolgen hebben,” zei de arts. 

Ook zei hij dat “de vermindering van de hoeveelheid corticaal weefsel gebeurde in regio’s van de hersenen die dicht bij de plaatsen liggen die verantwoordelijk zijn voor reuk.” Dit suggereert dat “het verlies van geur slechts een effect is van een meer primair proces dat aan de gang is, en dat proces is eigenlijk het krimpen van corticaal weefsel.” 

Nooit meer terugkrijgen

“Je zou dat (verlies, red.) na verloop van tijd kunnen compenseren, dus de symptomen (die het veroorzaakt, red.) kunnen verdwijnen, maar je zult het weefsel nooit meer terugkrijgen als het (…) wordt vernietigd ten gevolge van het virus,” besloot Gottlieb.

FDA

Scott Gottlieb was van 2017 tot 2019 bestuursvoorzitter van de Food and Drug Administration (FDA), het Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenagentschap.

Bij de FDA richtte Dr. Gottlieb zich op een breed scala aan onderwerpen, waaronder de prijsstelling van geneesmiddelen, innovatie van medische producten, voedselveiligheid, vaccinatie, en tabak en vaping. 

Gottliebs overstap naar “Big Pharma”-bedrijf Pfizer demonstreerde volgens critici dat er een medewerkerspijplijn van de FDA naar Big Pharma bestaat.

Recent was er nog ophef omdat hooggeplaatste FDA-functionarissen een “omstreden en onbewezen” Alzheimergeneesmiddel hadden goedgekeurd. 

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Lees meer...