“Mensen die gevaccineerd zijn met Pfizer hebben 10 keer meer antilichamen dan mensen die Sinovac kregen”

Een onderzoek met bijna 1.500 gezondheidswerkers in Hongkong heeft het verschil in werkzaamheid aangetoond tussen de vaccins die zijn ontwikkeld door SinoVac en Pfizer/BioNTech. Dit onderzoek helpt te verklaren waarom vaccinatiecampagnes niet overal ter wereld dezelfde resultaten opleveren.

In het kader van de studie, die is gepubliceerd in het Britse tijdschrift The Lancet, is de concentratie van neutraliserende antilichamen gemeten in het lichaam van 1.442 gezondheidswerkers uit openbare en privéziekenhuizen in Hongkong. Sommigen hadden twee doses van het CoronaVac-vaccin gekregen, ontwikkeld door het Chinese bedrijf Sinovac, anderen twee doses van Comirnaty, ontwikkeld door het Amerikaans-Duitse samenwerkingsverband Pfizer/BioNTech.

De resultaten zijn onbetwistbaar. Mensen die gevaccineerd waren met het Pfizer/BioNTech vaccin vertoonden tien keer hogere niveaus van antilichamen dan degenen die met Sinovac waren gevaccineerd.

Hoewel antilichamen niet de enige bijdrage zijn die door de vaccins wordt geleverd, spelen ze wel een zeer belangrijke rol. Dit brengt de onderzoekers tot de conclusie dat “het verschil in de concentratie van neutraliserende antilichamen die in de studie zijn vastgesteld, zou kunnen leiden tot aanzienlijke verschillen in de werkzaamheid van het vaccin”.

Een andere opmerkelijke bevinding was dat mensen die het Sinovac-vaccin hadden gekregen “vergelijkbare of lagere” antilichaamniveaus hadden dan patiënten die met Covid-19 besmet zijn geweest en de ziekte met succes hadden bestreden.

Nog altijd beter dan niets

Deze gegevens over het Chinese vaccin mogen het vaccin echter niet volledig ten grave dragen. Epidemioloog Ben Cowling, een van de auteurs van de studie, zei aan AFP dat indien CoronaVac de enige beschikbare optie is, het toch beter is om het te gebruiken. “Laat het perfecte niet de vijand van het goede zijn”, zei hij.

Dit onderzoek is het laatste in een lange reeks studies die aantonen dat mRNA-vaccins, zoals dat van Pfizer/BioNTech, doeltreffender zijn tegen het coronavirus en zijn varianten dan de zogeheten virale vectorvaccins, zoals dat van Sinovac. Het zijn echter deze vectorvaccins die wereldwijd op grotere schaal worden gebruikt, omdat ze goedkoper zijn, gemakkelijker te produceren en gemakkelijker te bewaren.

De afgelopen dagen werden sommige landen die hoofdzakelijk beroep doen op het Sinovac-vaccin geconfronteerd met een nieuwe opleving van het coronavirus, en dan vooral van de Delta-variant. Dit is met name het geval in Indonesië, dat zojuist het land is geworden waar het virus het snelst circuleert. De plaatselijke autoriteiten hebben besloten om een derde dosis van het Moderna-vaccin (mRNA) te geven aan verzorgers die twee doses van het Chinese middel hadden gekregen. Andere Aziatische landen hebben besloten om een soortgelijke strategie te volgen, waarbij ze zich afkeren van de vaccins die Peking stuurt en vertrouwen stellen in westerse middelen.

Meer
Lees meer...