Huurprijzen appartementen in drie jaar tijd met bijna 10 procent gestegen

Wie in ons land een appartement huurt, moet fors meer betalen dan drie jaar geleden. Uit cijfers van de makelaarsfederatie CIB Vlaanderen die De Tijd kon inkijken, blijkt dat de gemiddelde huurprijs gedurende die tijdsspanne met bijna 10 procent is gestegen.

De gemiddelde huurprijs voor een appartement kwam tijdens de eerste jaarhelft uit op 755 euro. Daarmee is voor het eerst de kaap van 750 euro gerond, leren cijfers van CIB Vlaanderen. De makelaarsfederatie analyseerde 15.700 woninghuurcontracten die tussen januari en juni 2021 op de private huurmarkt in Vlaanderen werden afgesloten via een vastgoedmakelaar. Dat zijn er een kwart meer dan een jaar geleden. Toen ging de huurmarkt door de coronapandemie tijdelijk op slot.

Toenemende vraag

De stijgende huurprijzen zijn onder meer het gevolg van een toenemende vraag na een woelig coronajaar. Die vraag overstijgt vlotjes het aanbod. Als we naar alle woningtypes kijken, zien we dat de gemiddelde huurprijs met 1,8 procent is gestegen tot 792 euro. De Tijd merkt op dat voornamelijk in het iets meer betaalbare segment de prijzen gevoelig de hoogte zijn ingegaan.

De cijfers van CIB Vlaanderen tonen aan dat vooral appartementen duurder worden. Binnen dat segment van de huurmarkt zijn de prijzen in één jaar tijd gestegen met 2,1 procent. Als we naar de afgelopen drie jaar kijken, merken we zelfs een stijging op van 9,42 procent.

Brussel heeft duurste huurflats

In Brussel, waar 2.650 contracten onder de loep zijn genomen, liggen de prijzen nog hoger. Een appartement kost er gemiddeld 1.128 euro per maand. In de gemeente Watermaal-Bosvoorde loopt de gemiddelde huurprijs zelfs op tot 1.458 euro. In de goedkopere gemeenten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest duikt de prijs wel nog onder de grens van 1.000 euro. In Anderlecht komt de gemiddelde huurprijs voor een appartement bijvoorbeeld uit op 806 euro. (fc)

Lees ook:

Meer
Lees meer...