Amerika, Australië en Groot-Brittannië hebben hun burgers afgeraden naar de luchthaven van Kaboel te reizen uit vrees dat de Islamitische Staat van Khorasan, een aan IS gelieerde organisatie die in Afghanistan actief is, een terreuraanslag plant. Dat zou ondertussen al gebeurd zijn. IS-K, dat ook actief is in Iran, Pakistan en Centraal-Azië, is een gezworen vijand van zowel de taliban als van Amerika.
De echte dreiging voor degenen die Kaboel ontvluchten is niet de taliban, maar IS-K, een afsplitsing van de terreurgroep Islamitische staat, die vindt dat de taliban “te soft” is.
Insiders vrezen dat ze binnen enkele uren het vliegveld van Kaboel zullen aanvallen. Dan zullen ze tegen de taliban vechten om de controle over Afghanistan over te nemen, om vervolgens het Westen aan te vallen. IS-K, of de Islamitische Staat van Khorasan, is een filiaal van de groep die grote delen van Syrië en Irak overrompelde om daar een zogenaamd “kalifaat” te vestigen.
De Islamitische Staat van Khorasan, dat in 2015 in Oost-Afghanistan werd opgericht, is een gezworen vijand van de taliban. De twee groepen zijn herhaaldelijk met elkaar in botsing gekomen. IS-K bestond aanvankelijk grotendeels uit strijders van de Pakistaanse en niet de Afghaanse taliban. De groep heeft ook herhaaldelijk de Afghaanse taliban overvallen.
IS-K wil de Verenigde Naties en de westerse mogendheden aanvallen
Khorasan is een traditionele naam voor het Centraal-Aziatische en Zuid-Aziatische gebied waar Afghanistan deel van uitmaakt. In tegenstelling tot de Afghaanse taliban, die zich op Afghanistan blijven richten, heeft IS-K herhaaldelijk te kennen gegeven dat zij de Verenigde Naties en de westerse mogendheden wil aanvallen. De groep was tot nog toe vooral actief in de aan Pakistan grenzende provincies. Maar vandaag groeit de vrees dat de groep het vermogen heeft om de hoofdstad Kaboel aan te vallen. Eerder werden rond de hoofdstad ook al zelfmoordaanslagen gepleegd.
De groep pleegde zes aanslagen in de Afghaanse hoofdstad in 2016 en vervolgens 18 in 2017 en 24 in 2018. IS-K was het doelwit van luchtaanvallen door de Verenigde Staten vooraleer Washington vorige maand zijn troepen en luchtcapaciteiten terugtrok.
De groep is van mening dat de islamitische heerschappij van de Taliban “ te soft” is. Volgens het Centrum voor Strategische Studies had de Islamitische Staat van Khorasan in oktober 2018 een strijdmacht van 800 militanten, een daling ten opzichte van een piek van 3.000 tot 4.000 in 2016. IS-K heeft ook taliban-overlopers gerekruteerd, vooral degenen die met afgunst keken naar Isis-overwinningen in Syrië.
Net als de Taliban van 2001 beschouwt IS-K de papaverteelt en -handel als onislamitisch. De botsingen over de drugshandel in 2017 hadden bijna het einde van de groep betekend, maar sindsdien heeft de groep zich hersteld.