Acht van de tien meest bevolkte landen ter wereld worden geleid door een zeventigplusser

De wereld wordt geleid door politici die vaak de zeventig of tachtig zijn gepasseerd. Dit fenomeen is niet beperkt tot de Verenigde Staten; acht van de tien meest bevolkte landen hebben nu leiders ouder dan zeventig. Deze trend roept vragen op over de impact van leeftijd op effectief bestuur en de toegankelijkheid van de politieke arena voor jongere generaties.

Waarom is dit belangrijk?

De verschuiving naar oudere leiders heeft aanzienlijke implicaties voor de besluitvorming en de richting van het beleid op wereldschaal. Het roept vragen op over het vermogen van deze leiders om snel evoluerende uitdagingen, zoals kunstmatige intelligentie en klimaatverandering, aan te pakken. Deze trend kan ook de politieke betrokkenheid van jongere generaties beïnvloeden, die zich mogelijk niet vertegenwoordigd voelen.


Barrières voor nieuwe politici nemen toe

In het nieuws. Een decennium geleden had slechts één van de tien meest bevolkte landen een leider ouder dan 70; vandaag de dag zijn dat er acht. Dit omvat landen zoals China, India, Rusland en de Verenigde Staten, wat betekent dat een aanzienlijk deel van de wereldbevolking nu wordt geleid door politici die ouder zijn dan 70 of 80.

  • In zowel autocratische regimes als democratieën zijn de barrières voor nieuwe politici toegenomen.
    • In autocratieën consolideren leiders zoals Xi Jinping en Vladimir Poetin hun macht, terwijl in democratieën de benodigde financiële middelen voor een succesvolle campagne de kansen voor nieuwkomers beperken.

Ervaring of gebrek aan aanpassingsvermogen?

Zoom in. Oudere leiders, zoals Narendra Modi (India) en Sheikh Hasina (Bangladesh), benadrukken hun ervaring, maar critici wijzen op een mogelijk gebrek aan aanpassingsvermogen en vernieuwing in hun beleid.

  • Incidenten waarbij oudere politici, zoals Joe Biden en Mitch McConnell, publiekelijk fouten maakten of gezondheidsproblemen ondervonden, versterken de zorgen rond de impact van leeftijd op de bekwaamheid om te regeren.
  • Dat de Amerikaanse kiezer straks een re-match tussen Biden (die als een 82-jarige aan een tweede ambtstermijn zou beginnen) – Trump (die dan 78 zal zijn) krijgt voorgeschoteld, is een klein drama voor de grootste, meest ambitieuze en dynamische economie ter wereld.

Jongeren haken af

Zoom out. De dominantie van oudere leiders kan leiden tot vervreemding van jongere kiezers, die in een andere realiteit leven, wat de algehele politieke betrokkenheid kan verminderen.

  • Hoewel mensen onder de 35 meer dan de helft van de wereldbevolking uitmaken, zijn ze enorm ondervertegenwoordigd in de zalen van de politieke macht.
  • Er zijn voorstellen gedaan om maximale leeftijdsgrenzen in te stellen voor federale functies in een poging om de politieke arena toegankelijker te maken voor jongere generaties, hoewel deze weinig voortgang hebben geboekt.
    • Nikki Haley, naast Donald Trump de enige overgebleven kandidaat in de strijd om de Republikeinse presidentsnominatie, stelt een verplichte cognitiviteitstest voor wanneer politici ouder dan 75 zijn. Veel enthousiasme daarrond is er in de gerontocratie Amerika niet. Kalkoenen stemmen ook niet voor Kerstmis.
Meer
Lees meer...