De VS zijn nu al de meest verdeelde en disfunctionele geavanceerde democratie ter wereld. De verkiezingen zullen dit probleem nog verergeren, ongeacht wie wint

De Amerikaanse verkiezingen van 2024 zullen ongeacht de uitkomst de bestaande politieke verdeeldheid en internationale onzekerheid versterken. De toekomst van Amerika’s democratie en zijn rol op het wereldtoneel staan op het spel. Dat alles in een klimaat van toenemende polarisatie en institutioneel wantrouwen.

Waarom is dit belangrijk?

Deze politieke verdeeldheid heeft niet alleen invloed op de binnenlandse stabiliteit, maar ook op de positie van Amerika op het wereldtoneel. De geloofwaardigheid van het land als een stabiele democratie en betrouwbare partner wordt in twijfel getrokken.


In het nieuws. De voornaamste presidentskandidaten, Trump en Biden, worden als ongeschikt voor het ambt beschouwd.

  • Trump wordt geconfronteerd met talrijke gerechtelijke beschuldigingen en Biden zou 86 zijn wanneer hij een eventuele tweede termijn voltooit.
  • De Amerikaanse politiek is diep verdeeld, schrijft Ian Bremmer, de CEO van de Eurasia Group, in zijn Top Risks 2024-rapport.
  • Vertrouwen in belangrijke instituties zoals het Congres, de rechterlijke macht en de media bereiken een dieptepunt.

“De verliezende partij – Democraten of Republikeinen – zal de uitkomst als onwettig beschouwen en niet bereid zijn deze te accepteren. Het machtigste land ter wereld wordt geconfronteerd met kritieke uitdagingen voor zijn belangrijkste politieke instellingen: vrije en eerlijke verkiezingen, de vreedzame overdracht van de macht en de checks and balances die worden geboden door de scheiding der machten. De politieke staat van de unie … is inderdaad verontrust.”
Ian Bremmer, CEO Eurasia Group

Risico’s alom

Zoom in. Trump zal – als hij door zijn partij genomineerd wordt – de Republikeinse politiek domineren en het nationale beleid beïnvloeden.

  • Er bestaan zorgen over zijn mogelijke invloed op het Amerikaanse buitenlandbeleid. Met name ten aanzien van Oekraïne, het Midden-Oosten, en de betrekkingen met China.
  • De Amerikaanse democratie wordt verder bedreigd door desinformatie en politieke polarisatie.
  • Er is ook nog een laatste risico (onwaarschijnlijk maar aannemelijk).
    • Wat als het machtigste land ter wereld niet in staat is om op 5 november vrije en eerlijke verkiezingen te houden?
    • Pogingen om de verkiezingen te ondermijnen zouden kunnen komen van cyberaanvallen, vervalsingen en desinformatie.
    • Ook fysieke aanvallen op het verkiezingsproces en toezicht, en zelfs terrorisme om het stemmen op de dag zelf te verstoren, zijn niet onmogelijk.

Zoom out. De wereldwijde perceptie van de VS als een stabiele democratie staat op het spel.

  • De steun van de VS aan Oekraïne en de relatie met bondgenoten zoals de EU kunnen onder druk komen te staan.
  • De invloed van Trump, zelfs buiten het presidentschap, blijft een destabiliserende factor in internationale politiek.
Meer
Lees meer...