“Extreem weer is het nieuwe normaal”

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) zegt dat de jaren 2015-2021 de warmste jaren ooit zijn die geregistreerd werden. De wereldwijde koepel van weerinstituten verwacht ook in de nabije toekomst extreme weerfenomenen zoals de forse regenval van afgelopen zomer in ons land.

De WMO, een organisatie van de Verenigde Naties, vervroegt zijn jaarrapport omwille van de klimaattop COP26. De statistieken stemmen tot bezorgdheid:

  • 2021 is op weg om op de vijfde tot zevende plaats te eindigen in de lijst van warmste jaren ooit. Dat zou betekenen dat de zeven recentste jaren meteen ook de zeven warmste ooit geregistreerd zijn.
  • In de negen eerste maanden van 2021 is de gemiddelde temperatuur met 1,09 graden gestegen in vergelijking met het pre-industriële tijdperk, zo bevestigen zes verschillende datasets.
  • De stijging van het wereldwijde zeeniveau versnelt sinds 2013, met een nieuwe piek in 2021. Tussen 2013 en 2021 steeg het zeeniveau met 4,4 millimeter per jaar, tegenover 2,1 millimeter per jaar tussen 1993 en 2001.

bron: WMO

Socio-economische gevolgen

Het rapport legt een verband tussen de opwarming met ruim 1 graad en de extreme weerfenomenen in het voorbije jaar over de hele wereld, zoals de onophoudelijke regenval in België en andere delen van West-Europa in juli of de extreme hittegolven in Zuid-Europa.

“Extreme evenementen zijn het nieuwe normaal”, zegt WMO-topman Petteri Taalas. “Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat sommige hiervan de voetafdruk dragen van door de mens veroorzaakte klimaatverandering.” Hoe groot de toekomstige natuurrampen zullen zijn, is moeilijk in te schatten. Volgens de WMO komt het wereldwijde klimaat “op onbekend terrein.”

“Met het huidige tempo van toename van de broeikasgasconcentraties, zullen we tegen het einde van deze eeuw een temperatuurstijging zien die ver boven de doelstellingen van het Akkoord van Parijs ligt van 1,5 tot 2 graden Celsius boven het pre-industriële niveau”, zegt Taalas. “COP26 is een kans om ons weer op het goede spoor te zetten.”

Wetenschappers hebben er eerder al voor gewaarschuwd dat we bij ongewijzigd beleid al in 2030 aan meer dan 1,5 graden opwarming zullen zitten en tegen 2100 op een opwarming met 2,7 graden afstevenen.

Vage G20-verklaring

In de slotverklaring van de G20-top engageren de landen zich de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden, daarbij erkennend dat “de impact van 2 graden opwarming veel groter is dan bij 1,5 graden opwarming.”

Maar klimaatactivisten reageerden teleurgesteld op de vage beloften op het vlak van koolstofneutraliteit. De G20-landen raakten het niet eens over een harde deadline, en spreken in hun slottekst om koolstofneutraal te zijn “tegen of rond het midden van de eeuw.”

(jvdh)


Meer
Lees meer...