Vlaams minister Demir weigert vergunning voor gascentrale in Vilvoorde, komt de kernuitstap in het gedrang?

Vlaams minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de vergunning voor een gascentrale in Vilvoorde geweigerd. Daarmee is de derde aanvraag voor een gascentrale op Vlaams grondgebied geweigerd, naast die in Tessenderlo en Dilsen-Stokkem. De centrale in Wondelgem, bij Gent, kan er wel komen mits enkele voorwaarden.

De aanvraag van Engie/Electrabel voor de vervanging van een gascentrale in Vilvoorde werd afgelopen zomer door de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant (CD&V, N-VA, Open Vld) al afgewezen, maar Engie/Electrabel ging daartegen in beroep. Hierdoor kwam het dossier op de tafel van Demir terecht, die ook besliste de vergunning niet goed te keuren.

Stikstof

De centrale in Vilvoorde kan er niet komen aangezien de stikstofuitstoot te hoog zou liggen, dat laat Demir weten in een persbericht. “Op 8 oktober meldde de aanvrager dat hij zich hiervan bewust is en werd met een nieuw dossierstuk aangekondigd dat hij zicht engageert om de ammoniakuitstoot verder te verlagen”, leest het persbericht.

“Er werd echter op geen enkele manier aangetoond hoe men dat zou bereiken. Integendeel, uit het milieueffectenrapport blijkt zelfs dat dit enkel kan mits fundamentele aanpassingen aan de installatie. Die aanpassingen maken echter geen deel uit van het dossier. Louter op aankondigingen kan een vergunning niet gebaseerd worden.”

De gascentrale zou jaarlijks 107.000 kilogram ammoniak uitstoten, en daarmee de Vlaamse omgevingsnormen schenden.

Groen licht voor Wondelgem

De aanvraag van Luminus voor de vernieuwing van een gascentrale in Wondelgem, langs de ring van Gent, krijgt wel een goedkeuring. Op voorwaarde dat die centrale CO2-neutraal is tegen 2040. De deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen (CD&V, N-VA, Groen) verleende wél toestemming voor die uitbreiding, maar één buurtbewoner ging hiertegen in beroep. Daardoor kwam ook dit dossier bij Demir terecht.

Zij zegt nu met tegenzin de vergunning goed te keuren: “Ik ben geen fan van een gascentrale in Gent, maar een aanvraag die voldoet aan de milieuvoorwaarden krijgt nu eenmaal een vergunning.” De stikstofwaarden van de centrale in Wondelgem zouden geen bedreiging vormen voor de nabijgelegen natuur.

Kernuitstap

Brengt dit de kernuitstap in het gedrang? De extra gascentrales maakten deel uit van het plan van federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Zij rekende op die centrales om het land van elektriciteit te blijven voorzien nadat de kerncentrales worden afgesloten in 2025. Nu lijkt dat plan serieus in het gedrang te komen. De weigering van de ene na de andere vergunning voor gascentrales lijkt een bewuste strategie om het federaal beleid een hak te zetten.

“Nu zeggen: ‘Vlaanderen brengt de energiebevoorrading in het gedrang’, dat is natuurlijk de wereld op zijn kop, dat is chantage, zo werkt het niet”, zo verdedigt Demir zich bij VTM Nieuws. “Kijk naar alle dossiers: er zijn Open Vld-burgemeesters die geweigerd hebben, er zijn deputaties waar ook CD&V in zit die geweigerd hebben, er zijn afdelingen van Groen die tegen zijn.”

De weigering van de centrale in Vilvoorde is de derde op rij, eerder weigerde Demir al de vergunningen voor centrales in Dilsen-Stokkem en Tessenderlo. Beide vergunningen werden geweigerd omdat de impact van de centrales te schadelijk zou zijn voor de omgeving.

Meer
Lees meer...